Prijedlog za besplatnu zdravstvenu zaštitu Roma | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prijedlog za besplatnu zdravstvenu zaštitu Roma

Izvor: Radio Trebinje | Datum:31.05.2022.

Međunarodni  centar za promociju ljudskih prava iz Trebinja u okviru projekta „Žena Romkinja  - pravo i šanse za ravnopravnost“  uputiće inicijativu  gradskoj  upravi da Romi imaju besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu u trebinjskom Domu zdravlja.

Ovo je  danas rekla predsjednica Udruženja Aleksandra Vuković, na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

„Predložili smo da se između Doma zdravlja i gradske uprave potpiše memorandum o saradnji  kako  Romi ne bi plaćali participaciju prilikom liječenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi. To je jedan veliki pomak u zdravstevenoj zaštiti Roma,  bili bi prvi primjer u BiH, koji bi mogli da slijede i ostale lokalne zajednice“, istakla je ona.

Vuković je dodala da će prijedlog biti upućen i Savezu opština i gradova RS.

„Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite RS smo poslali prijedlog za izmjenu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, prema kome bi se, po uzoru na zakone Srbije,  u naš pravni sistem uvele norme koje definišu  kategorije teže zapošljivih osoba. Tu bi  se našli i pripadnici romske populacije, s obziroma na njjihov nizak stepen obrazovanja i slabije zdravstveno stanje“, navela je ona.

Vuković dodaje da se, u  provedenim istraživanjima, oko   80 odsto Trebinjaca izjasnilo da su Romi najviše diskriminsana nacionalna manjina, te  da i romska populacija dijelom snosi odgovornost za svoj položaj u društvu.

„Takođe građani smatraju da bi Romi trebali više da se društveno-politički angažuju i  obrazuju. Najveći broj ispitanika nije imao predrasude oko doseljavanja romske porodice u njihovo bliže okruženje ili rad u zajedničkim radnim prostorijama, a jedan dio bi to prihvatio sa određenom uzdržanošću“, rekla je Vuković.

Ona  kaže da je provedeno i istraživanje i među Romima, a zaključak je da Romi ne smatraju u velikom broju da su diskriminisani, te da je veliki broj njih nepismen, oko 77 odsto, pa  treba više raditi na obrazovanju mladih generacija ove populacije.

Sanela Hadžović, pripadnica romske populacije, kaže da bi besplatna primarana zdravstvena zaštita bila veoma značajna za Rome.

„Romi treba da se školuju, da se fakultetski obraziju, kako bi lakše živjeli i zaposlili se“, istakla je ona.

Sanelin sin je srednjoškolac, a ona ističe da nikada nije imala neprijatnositi od njenih sunarodnika zbog ovakve odluke.

Projekat „Žena Romkinja – pravo i šanse za ravnopravnost“ finansijski je podržao Centar za jednakost i ravnopravnost polova RS u okviru FIGAP II programa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: