Patrijarh Irinej: "Naša ispovijest" dokument kojim se potiskuje laž | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Irinej: "Naša ispovijest" dokument kojim se potiskuje laž

Izvor: Srna | Foto: Srna | Datum:24.10.2016.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ocijenio je danas da je monografija "Naša ispovijest - žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995." dokument koji treba da potisne mišljenje da su stradali samo muslimani, a Srbi uvijek bili ti koji su činili zločine.

Patrijarh Irinej: "Naša ispovijest" dokument kojim se potiskuje laž - Foto: SRNA

"To je laž, koja je otišla u svijet i danas je vrlo prisutna. Nažalost, propaganda radi, ali zato nam trebaju činjenice da pokažu da to nije istina", istakao je patrijarh Irinej u razgovoru sa predsjednikom Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božicom Živković Rajilić.

Susretu sa patrijarhom u zgradi Patrijaršije prisustvovali su i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, jedan od priređivača monografije Aleksandar Vranješ i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Ovom prilikom patrijarhu Irineju primjerak monografije "Naša ispovijest" uručila je Rajilićeva, koja je istakla da to nije knjiga osvete, mržnje i progona, nego istine kojom se demantuju laži godinama plasirane protiv srpskog naroda, a pogotovo Srpkinja.

Rajilićeva je novinarima poslije sastanka sa patrijarhom rekla da je ova monografija jedinstven dokument koji sadrži 15 ispovijesti žena žrtava rata, a obuhvaćeni su različiti krajevi i različiti zločini nad ženama srpske nacionalnosti.

"Ovom istinom rušimo priču da su jedini stradalnici u ratu bile Bošnjakinje i eventualno Hrvatice, a Srpkinje do sada niko nije pominjao kao žrtve. One su uglavnom pominjane kao majke, supruge ili sestre boraca Republike Srpske koji su medijski vrlo loše i zlonamjerno prikazani kao silovatelji, pljačkaši, agresori", rekla je Rajilićeva.

Ona je istakla da je monografija prvi, jedinstven, autentičan dokument koji je potkrijepljen zvaničnim dokumentima Republičkog centra za istraživanje rata i da je sve što je u njoj rečeno o stradanju Srpkinja čista istina.

Rajilićeva je zahvalila patrijarhu srpskom Irineju na podršci.

"Zahvaljujem Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju što ima razumijevanja i daje nam podršku u svakom smislu riječi, da ovo udruženje nastavi sa širenjem istine o stradanju Srba tokom ratova 1990-tih godina", rekla je Rajilićeva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: