Патријарх Порфирије: Прослава Спасовдана - најјаснији показатељ да смо Христови | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Патријарх Порфирије: Прослава Спасовдана - најјаснији показатељ да смо Христови

Извор: RTRS | Датум:02.06.2022.

Његова светост патријарх српски Порфирије, поводом славе града Београда - Спасовдана, служио је Свету архијерејску литургију у Вазнесењској цркви и том приликом истакао да бити истински и прави свједок Христов управо значи славити његово вазнесење.
 
Патријарх Порфирије је благословио град Београд, његово руководство и житеље поручивши да им Христос увијек буде на првом мјесту и да живе по јеванђељу и да онда неће имати никаквог страха.

Његова светост је рекао да је Спасовдан печат, круна, али и осмишљење свих осталих догађаја који се славе у цркви, а који су спомен на тајну Христовог доласка на свијет позвавши вјерујуће да буду свједоци те истине.

Српски патријарх указао је да није довољно рећи: "Ја сам православац, хришћанин" и "Ја сам православни хришћанин Србин" да би се свједочило тајни на коју позива Христос.

- Наравно да не треба да се убјеђујемо. Сви ми добро знамо да није довољно рећи - "Ја сам православац, ја сам хришћанин, и самим тим бољи сам од других, вреднији". Бити свједок Христов значи распети се на крсту заједно са њим. То значи учинити Христов живот својим животом или, једноставно речено, живети по јеванђељу - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је указао да пријестони град Срба слави славу Вазнесења Господњег, а ту исту славу данас славе и Жича, и Дечани, и Пећка патријаршија, Милешева, и многи други храмови и у Београду и широм свијета.

- Чињеница да један град има славу. Чињеница да је та слава догађај везан за Христов живот и за наше спасење јесте најјаснији показатељ да смо Христови и да је систем јеванђељских вриједности оно на чему почива наш живот данас. Тај систем вриједности нас је уобличио љубављу, трудом, молитвама, напорима и покровитељством Светог Саве и свих светих нашег рода - рекао је патријарх Порфирије.

Према патријарховим ријечима, тај систем је обликовао Србе као народ којем нико не може рећи "узмите овај систем вредности да бисте били било традиционални или пак модерни, савремени".

- Јеванђељски систем вриједности и заповијести Христове је универзалан и свевремен - додао је патријарх Порфирије.

Његова светост рекао је да је то систем вриједности у чијем коријену се налази љубав према Богу и према људима.

Патријарх је нагласио да када човјек као темељ и коријен има Христову љубав и када се њом прожима нико не треба да му каже како треба да живи.

- То нам је рекао Христос. И зато славимо славу Спасовдан јер смо се опредијелили за Христа. Славећи данас славу, град Београд то показује. Не треба нама, дакле неко да нам каже које су наше вриједности него да ми, ево по ријечима Христовим, њега да посвједочимо својим распећем заједно са њим - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је додао да се људи "буне и брину за неспоразуме у свету" и догађаје у којима нису учествовали и не зависе од њих, а међусобно су искључиви и неријетко испуњени мржњом.

- Јесте, знамо сви да не можемо одољети понекад ни осуђивању, ни оговарању ни искључивости, али зато постоји на темељу укоријењено "опрости", зато постоји могућност опроста. Тајна праштања и тајна покајања и то је Христово. И зато, браћо и сестре, да нам Бог дао да нам наш Христос вазнети на небу буде на првом мјесту. Онда нећемо имати страха - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је нагласио да се може допринијети својој истинској слободи и слободи своје браће љубављу, смирењем, праштањем и покајањем.

- Црква зависи од Господа и постоји ради спасења свих људи. Црква није да би сачувала било шта што је пролазно и биолошко. У историји је све пролазно. Неки од вас нису промијенили адресу, а промијенили су, Бог зна, колико држава. Све данас људи мијењају, али то да су икона Божија то не могу промијенити. Оно што је Богом дано не може се промијенити, али Црква Христова је непролазна јер је Господ непролазан - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је навео да је сваки страх осим страха Божијег само израз и показатељ несигурности у оно у шта човјек вјерује и за шта се опредијелио.

- Чега се бојиш ако је Господ са тобом? Да подијелиш љубав, да се разапнеш, да се дарујеш? Ако се тога бојиш на кољенима у цркву са покајањем и биће ти опроштено и молитву свим светим! Нека вам дао Господ браћо и сестре да будемо свједоци Христови. Да будемо радосни, јер су апостоли у тренутку када се Христос узносио на небо, иако је сваки растанак тужан, то био растанак у ком су они били, не само утјешени него и радосни - рекао је патријарх српски.

Његова светост је честитао славу вјерујућим и руководству града Београда. "Не бојмо се и радујмо се", поручио је патријарх.

Након литургије у порти Вазнесењске цркве служен је кратки помен Београђанима који су погинули у шестоаприлском бомбардовању 1941. године.

Његова светост патријарх Порфирије ће од 18.00 часова предводити и свечану славску литију Београдом са више стотина свештеника, чланова свих београдских црквених хорова и представницима различитих градских служби.

Литија ће кренути од Вазнесењске цркве, улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, преко Трга Славија и Булевара ослобођења до Храма Светог Саве на Врачару, гдје ће српски патријарх служити молебан за Београд и његове житеље.

Празник Вазнесења Господњег - Спасовдан као слава града Београда обиљежава се од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић дао Београду статус пријестонице у част обнове и напретка.

Та стара завјетна слава симболично указује на уздизање - вазнесење града из пепела и неуништиву наду и вјеру у будућност.

Под притиском многих непријатеља и великих друштвених промјена, празновање градске славе је повремено прекидано, али и обнављано.

На прослави Спасовдана 1939. године град Београд је одликован највишим ратним одликовањем - Карађорђевом звездом са мачевима.

Вазнесењска црква је сачувала оригинални барјак Управе града Београда од црвеног броката, на коме је са једне стране икона Вазнесења Господњег, а са друге икона Свете Петке и порука: "Ко крсно име слави - оном и помаже".

Из те цркве, која чува градску славу, 1992. године поново је кренула литија којој је началствовао Његова светост патријарх Павле.

Литија има устаљену трасу београдским улицама, симболично затварајући круг у дворишту Вазнесењске цркве.

Прво стајање, за молитве за здравље Београђана, литија има код Теразијске чесме. Друго стајање је код Саборне цркве, за молитве за поштеду од страдања, мир и напредак. Треће стајање, за молитве за покој душа свим палим јунацима Београда је у дворишту Вазнесењске цркве испред гранитног крста.

Осим крсне славе - Спасовдан, град Београд има и заштитницу, Пресвету Богородицу, којој је деспот Стефан Лазаревић посветио Београд.
 
 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: