Jubilej 130. godina postojanja crkve Svete Trojice U Rogatici | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Jubilej 130. godina postojanja crkve Svete Trojice U Rogatici

Izvor: Eparhija Zahumsko - Hercegovačka i Primorska | Foto: Eparhija Zahumsko - Hercegovačka i Primorska | Datum:25.10.2016.

Njegovo Preosveštenstva Episkop Zahumsko Hercegovački i Primorski i administrator Mitropolije dabrobsanske G. Grigorije služio je Svetu Liturgiju u hramu Svete Trojice u Rogatici uz saslužnjenj sveštenstva iz više Eparhija Srpske Pravslavne Crkve i prisustvo velikog broja vjernog naroda rogatičke i susjednih opština, povodom obilježavanja velikog jubileja – 130 godina postojanja hrama.

130-god-crkve-u-rogatici-2

U prigodnoj besjedi tokom Svete Liturgije episkop Grigorije rekao je da je danas veliki praznik zbog toga što se slavi dan osvećženja ovog svetog hrama koji se zbio prije ravno 130 godina. To za ovo mjesto, grad i kraj nikako nije običan dan, nego dan prisjećanja na to ko smo bili tada, ko smo danas i ko treba da budemo sutra.

Ovo je ujedno bila i prilika da se vrati sjećanje na bogatu istoriju ovog svetog hrama od osvećenja 1886. godine. Jerej rogatičke crkve Zoran Jerinić tim povodom rekao je da je glavni inicijator i ktitor njene trogodišnje izgradnje bio rogatičanin Mićo Kojić, trgovac, sa svojom braćom, a među velikim brojem priložnika bio je i sam car Franjo Josif.

Crkva je građena u gotskom stilu, a njeni zidovi od temelja do krova su od kamena debljine skoro jedan metar.U crkvi je 1897, na Svetu Petku, tadašnji mitropolit Nikolaj (Mandić) osvetio ikonostas koga je uradio akademski ikonopisac Anastas Bocarić. Nažalost na početku Drugog Svjetskog rata crkva je opljačkana a zatim minirana i zapaljena. Izgorjeli su joj krov i kubeta sa krstom, a ostali su joj zidovi samo zahvaljujući debljini od skoro jednog metra. Ikonostas je navodno završio negdje u Italiji.Značajniju obnovu doživjela je tek u periodu 1973-1975. Današnji izgled rogatičke crkve kao svetionika ovog kraja dobila je tek 1986. uz 100-godišnjicu postojanja. Tim povodom crkvu su osvetili blaženopočivši Mitropolit dabrobosanski gospodin Vladislav, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan i tadašnji Episkop raško-prizrenski, a kasnije Patrijarh Srpski, gospodin Pavle. Rogatička crkva je pod zaštitom države. Zasluga je to dijela kamenog srednjevjekovnog spomenika koji je ugrađen u zid na desnoj strani od ulaznih vrata i ikone Svetog Jovana krstitelja, slikana na limu, i ikone DEIZIS koja je rađena u drvetu i predstavlja Isusa Hrista u arhijerejskoj odeždi, Bogorodice sa njegove desne i Jovana Pretače sa lijeve strane, koje po ocjeni stručnjaka, datiraju iz 18 vijeka, a nalaze se u riznici crkve.

dsc7676-custom

Proslva jubileja u Rogatici bila je povod da Episkop Grigorije odlikuje činom protojereja, protonamjesnika Marka Glavaša, jereja Zorana Kalajdžića, jereja Predraga Masala, jereja Zorana Jerinića, jereja Dragana Vukotića i jereja Sredoja Andrića. Na Svetoj Liturgiji u čin đakona rukopoložen je službenik Mitropolije dabrobosanske Uroša Bilić. Za nesebičan materijalni doprinos i odanost srpskoj vjeri pravoslavnoj Episkop Grigorije, Gramatom je nagradio: Borišu Obradovića, Duška Ikovića, Radu Devuru, Zorana Ješića, još uvijek aktuelnog načelinika opštine Tomislava Puhalca i novoizabranog Milorada Jagodića. Nakon Svete Liturgije je upriličen i bogat kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali članovi KUD „Sretenje“, koje već godinama radi pri Crkvenoj opštini Rogatica, i Etno grupa „Srpski dom“ pri Crkvenoj opštini u Sremskoj Mitrovici, koje je doveo sveštenik Gvozden Arambašić, koji je bio i osnivač KUD „Sretenje“.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: