Obilježavanje 140. godina od bitke na Vučijem dolu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježavanje 140. godina od bitke na Vučijem dolu

Izvor: Srna | Foto: Srna | Datum:29.10.2016.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas obilježavanju 140. godina od Vučedolske bitke i osveštanju spomen-crkve Svetog sveštenomučenika Atinogena na Vučijem dolu, između Bileće i Nikšića.

Rezultat slika za bitka na vučjem dolu

Izgradnju crkve prije osam godina počele su eparhije Budimljansko-nikšićka i Zahumsko-hercegovačka, uz podršku Mitropolije crnogorsko-primorske i naroda iz sve tri eparhije.

Kao centralni događaj,  za danas, predviđena je besjeda pjesnika Matije Bećkovića. 

Organizatori ističu da je na ovaj događaj, osim Dodika, pozvan i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i druge visoke zvanice.

Na prijedlog Odbora za izgradnju hrama, Eparhija budimljansko-nikšićka uručiće Medalju Svetog Georgija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Medalja, povodom osveštanja spomen-crkve Svetog sveštenomučenika Atinogena, biće, između ostalih, uručena i načelniku opštine Bileća Miljanu Aleksiću.

U bogatom kulturno kulturno-umjetničkom programu učestvovaće društva "Piva" iz Plužina, "Tešan Podrugović" i "Sava Vladisavić" iz Gacka, zatim "Zora hercegovačka" iz Bileće, Etno-grupa "Vasilisa" iz Bileće i guslari. 

Na Vučijem dolu, koji se nalazi oko šest kilometara istočno od Bileće, u opštini Nikšić, 1876. godine vodila se odlučujuća bitka između Turaka sa jedne i Crnogoraca i Hercegovaca sa druge strane.

"Želja je bila da se očuva pamćenje i spomen na slavne junake Vučedolske bitke koji su krv svoju prolivali za Krst časni i slobodu zlatnu, za oslobođenje i ujedinjenje našeg naroda", rekao je nedavno novinarima episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Profesor iz Nikšića Veselin Matović ranije je rekao da su istoričari zabilježili da Vučedolska bitka nije trajala duže od jednog sata, ali da njena slava traje više od 140 godina. 

"Taj slavni podvig crnogorske i hercegovačke vojske, pod komandom kralja Nikole, veoma brzo je ušao u narodnu poeziju, a o njemu su pjevali neki znameniti pjesnici, ne samo naši, nego i iz drugih književnosti kao što je bugarski pjesnik Ivan Vazov", naveo je Matović. 

Prema njegovim riječima, ta bitka je postala simbol slobodarskih težnji naroda Crne Gore, Hercegovine i Balkana koji su tada počeli oslobodilačku borbu protiv Osmanskog carastva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: