Nevesinje: Na Trusini obilježeno 81 godina od Junskog ustanka | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Na Trusini obilježeno 81 godina od Junskog ustanka

Izvor: Radio Gacko | Datum:27.06.2022.

Pomenom poginulim ustanicima i polaganjem vijenaca juče je na Trusini obilježeno 81 godina od Junskog ustanka 1941. godine kada su hrabri gorštaci, borci za slobodu, pod komandom poručnika Krsta Đerića zaustavili ustaše u njihovom zločinačkom pohodu na srpski živalj u Nevesinju.

Svečanost su organizovali Opštinska boračka organizacija i Odbor za obilježavanje Junskog ustanka.



Kod spomen obilježja časnom oficiru i srpskim junacima koji su se suprostavili ustaškoj hordi i najezdi fašizma služen je pomen, a potom su vijence položile delegacije opština i opštinskih boračkih organizacija Nevesinje i Berkovići, potomci i rodbina nevesinjskih ustanika i članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

U ime potomaka nevesinjskih ustanika Radomir Đerić je istakao važnost ovog istorijskog događaja koji svjedoči o odlučnosti hrabrih ljudi predvođenih elitnim oficirom Kraljevine Jugoslavije da zaustave pohod na srpski živalj u nevesinjskom kraju. On je naglasio da je to bio narodni ustanak organizovan bez učešća komunističke partije koji je spriječio planirani pokolj.

− Ostajući do kraja vjeran vojničkoj zakletvi Krsto Đerić je 1942. godine postao žrtva komunističkog terora− rekao je Đerić ukazujući da su komunističke vlasti decenijama nakon rata iskrivljivale istinu o događaju na Trusini.

Zamjenik načelnika opštine Nevesinje Bogdan Botić rekao je da se ovakvim skupovima iskazuje poštovanje prema ustanicima koji su dali život za odbranu kućnog praga.

⌐ Mlađe generacije treba da na svakom mjestu i u svakoj prilici pominju borce za slobodu iz svih oslobodilačkih ratova, kao i posljednjeg Otadžbinskog rata ⌐ poručio je Botić.

Hrabri nevesinjski ustanici su pod komandom poručnika Krsta Đerića 24. juna 1941. godine dočekali ustaše na Trusini i vodili borbe sve do 6. jula. Ubili su zloglasnog Pavelićevog poglavnika Mija Babića i spasili srpski živalj od pokolja. Đerić je 24. marta 1942. godine postao žrtva komunističkog terora.

Zahvaljujući potomcima i ljudima dobre volje nadahnutih patriotizmom pored Spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu 2017. godine je dovršeno i osvještano još jedno spomen obilježje koje će trajno svjedočiti o časnom oficiru i srpskim junacima.
Radio Nevesinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: