Dogodilo se na današnji dan (01.11.2016.) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dogodilo se na današnji dan (01.11.2016.)

Izvor: Herceg TV | Foto: Ilustracije | Datum:01.11.2016.

Na današnji dan, 01.novembra, dogodilo se:

1842. - Rođen srpski istoričar, filolog i državnik Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Napredne stranke, koji je kao ministar prosvjete reorganizovao osnovne i srednje škole u Srbiji. U vrijeme Aneksione krize 1909. obrazovao je vladu svih stranaka. Poslije Prvog balkanskog rata je, kao šef srpske delegacije, zaključio u Londonu mir s Turskom. Objavio je gramatiku srpskog jezika, prvu "Istoriju srpske književnosti" i "Srpsku bibliografiju knjiga 18. i 19. veka". Djelima "Vaskrs države srpske", "Srbi i Turci četrnaestog i petnaestog vijeka" i "Balkanska pitanja" postavio je osnove srpske istoriografije.

Rezultat slika za srpska kraljevska akademija

Zgrada SANU u Knez Mihajlovoj

1867. - U Beogradu Laza Lazarević, Ljubomir Kovačević, Kosta Hristić i druge istaknute ličnosti srpske kulture osnovale družinu visokoškolske omladine Srbije "Pobratimstvo", koja se bavila naukom i književnošću, a 1881. pokrenula i časopis.

1883. - Rođen srpski političar, matematičar i filozof Sima Marković, profesor Beogradskog univerziteta i vođa takozvane desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Doktorirao je matematiku 1913. kod Mihaila Petrovića. Od 1926. do 1928. bio je generalni sekretar KPJ, iz koje je isključen 1929, a ponovo primljen 1935. Likvidiran je u SSSR-u 1937. u staljinističkim čistkama. Djela: "Nacionalno pitanje u svetlosti marksizma", "Iz nauke i filozofije", "Teorija relativnosti".

1886. - Na tradicijama Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva osnovana Kraljevsko-srpska akademija, 1887. preimenovana u Srpsku kraljevsku akademiju, prethodnicu Srpske akademije nauka i umjetnosti. Zakon o osnivanju je predvidio da ona "obrađuje i unapređuje nauku, da objelodanjuje i inicira naučna istraživanja i potpomaže razvoj umjetnosti". Pod njen nadzor stavljeni su Narodna biblioteka i Muzej srpskih zemalja. Imala je odsjeke za prirodne, filozofske, društvene nauke i za umjetnost. Prvi predsjednik bio je Josif Pančić.

1918. - Srpska Prva armija pod komandom vojvode Petra Bojovića u Prvom svjetskom ratu oslobodila Beograd, prešavši 500 kilometara pod borbom za samo 45 dana, u silovitom napredovanju poslije proboja Solunskog fronta.

1995. - U američkom gradu Dejton počeli pregovori o Bosni i Hercegovini. Poslije tri sedmice mirovni sporazum su parafirali predsjednik Srbije Slobodan Milošević i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: