U Beogradu pomen za heroje Nevesinjske brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Beogradu pomen za heroje Nevesinjske brigade

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:02.11.2016.

Njegujući sjećanje na herojska djela boraca Nevesinjske brigade, na mnoge žrtve pale za slobodu i Republiku Srpsku, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu i ove godine organizuje služenje pomena za poginule borce. Pomen će se služiti na Mitrovdanske zadušnice, u subotu 5. novembra, u 11.00 časova, u crkvi Svetog Save na Vračaru. Biće to prilika da se, uz prisustvo neposrednih učesnika tih slavnih bitaka, još jednom podsjetimo dana koji su zlatnim slovima upisani u istoriji srpskog naroda, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

U Otadžbinskom ratu, za više od tri i po godine njegovog trajanja, na dijelu fronta između Mostara i Nevesinja vodilo se više bojeva i borbi koje su ovaj dio ratišta činili jednim od najaktivnijih na prostoru Bosne i Hercegovine. Među brojnim bitkama izdvajaju se dvije, koje su po jačini i načinu dejstva angažovanih snaga neprijatelja, obostranim gubicima, kao i po njihovom ishodu, imale značajnog uticaja na tok rata u Hercegovini.

Prva je počela o Mitrovdanu, 8. novembra 1992. godine. Bila je to napadna operacija udruženih hrvatsko – muslimanskih snaga na Nevesinjsku brigadu, koja se branila na širokom frontu, od obronaka planine Prenj na sjeveru, do kanjona rijeke Radimlje na jugu. Žestoke borbe sa brojno nadmoćnijim neprijateljem vođene su neprekidno pet dana i noći. Neprijatelj nije uspio u ostvarenju svojih ciljeva, nego je, uz ogromne gubitke, pretrpio poraz od koga se dugo nije mogao oporaviti.

Druga bitka vodila se neposredno nakon Mitrovdana 1994. godine. U njoj su specijalne snage muslimanskog 4. korpusa izvele diverzantsku operaciju, tako što su ubačenim, posebno obučenim i opremljenim grupama napale sve vitalne položaje Nevesinjske brigade, uz istovremen pješadijski napad sa fronta. Bitka je trajala samo jedan dan; otpočela je u zoru 11. novembra, a završila se istog dana u popodnevnim časovima. Umjesto spektakularnog ulaska u Nevesinje, kakav su planirale i sa bezrezervnom sigurnošću očekivale, razbijene neprijateljske jedinice su se, danima tumarajući po bespućima Podveležja, vratile tamo odakle su i pošle.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: