Knjiga intervjua i obraćanja mitropolita Porfirija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Knjiga intervjua i obraćanja mitropolita Porfirija

Izvor: Politika | Foto: Politika | Datum:02.11.2016.

Otvorenog sam srca”, rekao je u jednom od prvih razgovora za hrvatske medije mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, nekoliko dana pre svog zvaničnog ustoličenja u Zagrebu 13. jula 2014. godine. Izdavačka kuća Eparhije bačke „Beseda” objavila je ovih dana knjigu njegovih odabranih intervjua i obraćanja od kako je izabran za novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog pod naslovom „Zagreb i ja se volimo javno”. 

U njoj su prikupljeni intervjui koje je mitropolit Porfirije dao za „ Politiku”, RTS, „Jutarnji” i „Večernji list”, HRT, Radio Sloveniju, Radio Televiziju Republike Srpske. Novinarima je mnogo puta odgovarao na pitanja o ćirilici – povodom razbijanja tabli u Vukovaru, o položaju Srba u Hrvatskoj, kanonizaciji Alojzija Stepinca, odnosima sa hrvatskim biskupima, predlozima da Slovenija bude posebna eparhija, „četničkim vikarima” na Cvetnom trgu i „jastrebovima” u SPC.

Govorio je i o srdačnom prijemu na koji je naišao i kod mnogih državnih zvaničnika, ali i o strahu koji vernici SPC u Hrvatskoj osećaju i zbog kojeg neki ne idu u crkvu. Iz Zagreba je upućivao božićne i vaskršnje poslanice, ali i saopštenja za javnost koja su bila odgovor na neke nemile događaje. Osudio je paljenje hrvatske zastave u Beogradu od strane Vojislava Šešelja, a reagovao je i na govor mržnje voditelja lokalne televizije da u pravoslavnoj crkvi na Cvetnom trgu stoluju „četnički vikari”. U predgovoru ove knjige profesor dr Darko Tanasković ističe da se mitropolit Porfirije „ne libi da kaže sve što treba, ali biranim rečima, što nije posledica straha ili izraz političke korektnosti, već saznanja da reč oštrije može da poseče od sablje, kako to iskazuje ii drevna narodna mudrost”.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: