Granični prelaz Ivanica od ljeta u novom ruhu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Granični prelaz Ivanica od ljeta u novom ruhu

Izvor: klix.ba | Foto: Ilustracije | Datum:04.11.2016.

Jug Bosne i Hercegovine od iduće ljetne sezone će biti povezan s Dubrovnikom putem modernog graničnog prelaza Ivanica koji će imati četiri saobraćajne trake što će dodatno ubrzati protok roba i putnika, kazali su za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje (UNO) BiH.

Rezultat slika za ivanica slike granični prelaz

Višesatno čekanje na granici će biti prošlost, a Trebinje i Dubrovnik će biti povezani graničnim prelazom s više saobraćajnih traka koji će biti otvoren i za trgovinski saobraćaj. 

Iako je prethodno bila najavljena realizacija uspostavljanja više graničnih prelaza na granici s Hrvatskom, iz UNO BiH naglašavaju kako je trenutno riječ o jednom graničnom prijelazu i to Ivanica, koji je međunarodni granični prelaz za promet roba i putnika. 

“UNO je raspisala međunarodni konkurs, a odabir izvođača se očekuje početkom 2017. godine, do početka građevinske sezone. Radovi bi trajali 180 kalendarskih dana, a procijenjena vrijednost je dva milopna KM. Prelaz bi imao četiri saobraćajne trake (dva ulaz i dva izlaz), svu potrebnu infrastrukturu, što bi svakako ubrzalo protok roba i putnika”, navode iz UNO BiH. 

Granični prelaz Ivanica će u potpunosti odgovarati standardima Evropske unije (EU), a i na drugoj strani granice se priprema projekt za izgradnju međunarodnog prelaza koji bi bio usklađen sa svim evropskim standardima i imao nekoliko raspoloživih traka. On bi značajno unaprijedio bh. i Hrvatsku saradnju, te se tako ne bi stvarale gužve, za vrijeme kojih se na prelaz granice čeka i do tri sata. 

Prethodno je bilo riječi da imovinsko-pravni odnosi na ovom dijelu BiH još uvijek nisu regulisani, te da se zbog toga dugo čekalo da početak realizacije izgradnje modernog graničnog prelaza iz UNO BiH tvrde da to nije tačno. 

“Vlada FBiH je riješila zakonski problem u vezi s ekspropiracijom zemljišta i u svibnju ove godine je donijela izmjene i dopune Zakona o ekspropriraciji, koji sada pod posebnim uvjetima praktično omogućuje da se uđe u posjed i da se u sudskom postupku rješava nadoknada za određenu parcelu, za koju se ne može postići dogovor”, navode iz UNO BiH. 

Kada je riječ o graničnim prijelazima s Hrvatskom u razdoblju između 2017. i 2019. godine, planirana je izgradnja graničnog prijelaza Užljebić i njegova vrijednost je 700.000 KM. Za izgradnju graničnog prelaza Čepikuće UNO BiH je planirala 300.000 KM, a za izgradnju prelaza Orahov Do planirano je 200.000 KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: