Nasljeđe: Staviti tačku na probleme djece poginulih boraca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nasljeđe: Staviti tačku na probleme djece poginulih boraca

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:10.11.2016.

Članovi Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ iz Trebinja i odbora iz drugih krajeva RS, proteklog vikenda su u istočnom Sarajevu održali republički sastanak, s ciljem sumiranja svih aktivnosti i postignutih rezultata u proteklih deset mjeseci od osnivanja, te usvajanja planova i narednih aktivnosti Udruženja.

nasljedje

Saša Pešikan, predsjednik ovog udruženja kaže da su usvojeni brojni zaključci kojima se nastoji poboljšati položaj djece poginulih boraca.

„Jedan od zaključaka je da ćemo insistirati da prikažemo pravu sliku o djeci poginulih boraca, koliko nas ima, a to je već više od 2.000 na biroima širom RS, a ne da se manipuliše sa našom kategorijom kao do sada. Takođe, tražićemo da se jasno definiše položaj djece palih boraca, te da svaki gradski odbor Udruženja pokrije svoju regiju kako bismo se proširili širom RS i tako bolje djelovali“, ističe Pešikan.

On naglašava da skoro pedesetoro djece poginulih boraca iz Trebinja još uvijek čeka na posao.

„Naše udruženje je u Trebinju u protekla četiri mjeseca intenzivno radilo na izradi socijalne karte i liste prioriteta djece poginulih boraca, na kojoj smo rangirali sve koji su nam donijeli dokumenta. Njih je na toj listi 49“, pojašnjava Pešikan i dodaje da će o broju zaposlene djece iz ove kategorije, tačne podatke objaviti krajem godine po završetku prvog ciklusa zapošljavanja.

Izuzev nezaposlenosti, kako kaže predsjednik Udruženja „Nasljeđe“, djeca poginulih boraca u RS i dalje se svakodnevno susreću sa još nekoliko životnih problema, poput neriješenog stambenog pitanja i nepoznavanja svojih prava.

„Još jedan problem, koji moram da naglasim, je činjenica da se lik i djelo onoga što su naši očevi uradili i svih koji su se borili za RS sve više zaboravlja, iako su upravo oni dali živote da bismo mi danas slobodno živjeli, kao i svi borci koji su se borili za RS, a danas se nalaze u najtežem položaju“, istakao je Pešikan.

Pešikan je pozivao svu djecu poginulih boraca da im se pridruže, kao i sve one koji Republiku Srpsku smatraju svojom otadžbinom da podrže rad i aktivnosti udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe".

Udruženje „Nasljeđe“ na nivou RS ima blizu 1.000 članova, u istočnoj Hercegovini više od 300, a u Trebinju 120. Pešikan napominje da su, osim u Trebinju, odbori Udruženja „Nasljeđe“ formirani i u Nevesinju, Foči, Rogatici, Zvorniku, Bijeljini i Banjaluci, dok su u istočnom Sarajevu, Doboju, Prijedoru i Gradišci u procesu osnivanja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: