Dogodilo se na današnji dan (11. novembar) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dogodilo se na današnji dan (11. novembar)

Izvor: Herceg TV | Foto: Ilustracije | Datum:11.11.2016.

Na današnji dan, 11. novembra, dogodilo se:

1331. - Umro srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine od 1322. osigurao Srbiji premoć na Balkanu, pobijedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. Sa prijestola ga zbacio sin Dušan 1331. i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gdje je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao manastir Dečane, a njegova "Dečanska hrisovulja" dragocjen je dokument s popisom sela i stanovnika dečanskog vlastelinstva.

Rezultat slika za stefan dečanski nemanjić1405. - Umrla srpska kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića. Poslije Kosovske bitke 1389. sklopila je mir sa Turcima i upravljala Srbijom u ime maloljetnog sina Stevana. Kad je on postao punoljetan, zakaluđerila se, ali je i dalje znatno uticala na državne poslove, smirujući razmirice između Stevana i drugog sina - Vuka. Podigla je manastir Ljubostinja na mjestu gdje je bila crkvica Svetog Stevana, blizu dvora svog oca, koji se u narodnim pjesmama pominje kao Jug-Bogdan. U narodnim pjesmama je nazvana carica, a umrla je i sahranjena u Ljubostinji kao monahinja Evgenija.

Rezultat slika za kneginja milica

1726. - Rođen srpski istoričar i pisac Jovan Rajić, jedan od najučenijih kaluđera svog doba. U istorijskom spjevu "Boj zmaja s orlovi" opjevao je borbu Otomanskog carstva protiv Rusije i Austrije. Glavno djelo "Istorija raznih slovenskih naroda, naipače Bolgar, Horvatov i Serbov" pisao je na osnovu izvornih dokumenata. Kao prva istorija Južnih Slovena ono je, uprkos nedostacima, veoma uticalo na srpsku istorijsku nauku u prvoj polovini 19. vijeka.

1941. - Sa teritorije SSSR-a u Drugom svjetskom ratu počelo emitovanje programa Radio-stanice "Slobodna Jugoslavija".

1961. - Sovjetski grad Staljingrad preimenovan u Volgograd.

1992. - Engleska anglikanska crkva napustila vjekovnu tradiciju i dopustila ženama da budu monahinje.

2003. - Republika Srpska dostavila Haškom tužilaštvu dokazni video-materijal o ratnim zločinima islamskih vjerskih ratnika - mudžahedina nad licima hrvatske nacionalnosti na području opštine Vitez.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: