11. novembar: Dan primirja u Prvom svjetskom ratu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

11. novembar: Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:11.11.2016.

Dan kapitulacije Njemačke u Prvom svjetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obilježava 11. novembra. Ovaj datum podsjeća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u željezničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat.

Rezultat slika za dan primirja u prvom svetskom ratu

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Prije toga se obelježavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvijet je u botanici poznat i kao cvijet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedjelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: