Međunarodni dan tolerancije: Zajedno u borbu protiv diskriminacije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Međunarodni dan tolerancije: Zajedno u borbu protiv diskriminacije

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:16.11.2016.

Misija OEBS-a u BiH, u saradnji sa Koalicijom za borbu protiv mržnje „Stop predrasudama“, nizom aktivnosti obilježava danas Međunarodni dan tolerancije.

15134405_10207254236665752_1429061398_n

Tim povodom u Trebinju je danas održana centralna aktivnost „Živa biblioteka“ koja ima za cilj da kroz različite „knjige“, odnosno lične ispovijesti osoba koje su bile žrtve diskriminacije, podigne svijest o važnosti borbe protiv ovog fenomena i promoviše razumjevanje u široj zajednici.

Prema riječima Neške Ilijić, ispred Udruženja građana „Oaza“ radionica „Živa knjiga“ se organizuje prvi put u Trebinju.

„Došli smo da čujemo kako govore ljudi koji su doživjeli neki oblik diskriminacije ili su bili svjedoci i imaju veliko iskustvo iz te oblasti. Inače naš rad i rezultati su vidljivi. Ne borimo se protiv diskriminacije samo u Trebinju, nego smo rad proširili i na cijelu Hercegovinu. Cilj nam je da širimo toleranciju i zajedno da se borimo protiv govora mržnje“, istakla je Ilijić.

Jasmin Henze, član Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Brčkog bio je danas ‘Živa knjiga’ osobe sa invaliditetom.

„Ako u svijetu zdravih nemate riješene sve probleme, ne možete očekivati da problemi marginalnih grupa budu riješeni. Pogotovo kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Najveći problem je zapošljavanje. U zakonima je sve riješeno, mi imamo prioritete, a u praksi je sve suprotno tome“, istakao je Henze.

„Postoji velika diskriminacija osoba sa invaliditetom“, kaže Milica Ijačić, jedna od učesnica radionice.

„Mnogi objekti nisu prilagođeni osobama sa invaliditetom i to je prvi stub diskriminacije sa kojima se susrećemo. U mnogim školama postoji diskriminacija prema djeci sa posebnim potrebama. Ove ‘Žive biblioteke’ su od izuzetnog značaja jer se na njima govori  o raznim problemima. Kada neka živa osoba ima neki psihički problem i kada čuje ispovjest osobe sa invaliditetom, sigurno je da može da se osjeća bolje i da shvati da u životu nije sve tako crno“, zaključuje Ijačić.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, Organizacija za pružanje besplatne pravne pomoći, pripadnici CJB Trebinje, članovi Savjeta učenika iz Trebinja, Udruženje paraplegičara iz Brčko distrikta, osobe sa invaliditetom kao i  pripadnici vjerskih zajednica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: