Dogodilo se na današnji dan (17. novembar) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dogodilo se na današnji dan (17. novembar)

Izvor: Srna | Foto: Srna | Datum:17.11.2016.

Na današnji dan, 17. novembra, dogodilo se:

1558. - Umrla engleska kraljica Meri Prva Tjudor, kćerka Henrija Osmog, a na prijesto je stupila njena sestra Elizabeta Prva. Tokom vladavine od 1553. godine, kao supruga španskog kralja Felipea Drugog, pod uticajem rimokatoličke reakcije, potčinjavala je Englesku španskom uticaju i pokušala da progonima i lomačama - zbog čega je dobila naziv "Krvava Meri" - uništi protestantizam i vrati kraljevstvo pod papsko okrilje. Mlada engleska buržoazija, udružena s "novim plemstvom", poslije njene smrti ponovo je uspostavila protestantizam /anglikanska crkva koju je, zbog sukoba s Rimom, osnovao Henri Osmi/.

1755. - Rođen francuski kralj Luj Osamnaesti, koji je vladao u vrijeme restauracije poslije pada cara Napoleona Prvog Bonaparte. Titulu kralja je nosio od 1795., ali je stvarno vladao od 1814. do smrti 1824., kad ga je na prijestolu naslijedio brat Šarl Deseti. Njihov treći brat, kralj Luj Šesnaesti pogubljen je na giljotini 1793. u vrijeme Francuske revolucije.

1800. - Kongres SAD sastao se prvi put u novoj prijestonici - Vašingtonu, a američki predsjednik Džon Adams postao prvi stanovnik zgrade, koja je kasnije nazvana Bijela kuća.

1864. - Rođen osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović, koji je prvu zadrugu osnovao 1894. u selu Vranovu, izradio nacrt prvog srpskog zakona o zadrugama i pokrenuo list "Zemljoradnička zadruga", uređujući ga 20 godina. Objavio je veliki broj radova o poljoprivredi, a njegovo najveće i posljednje djelo je "Sociologija zadrugarstva". Učestvovao je u stvaranju Međunarodnog zadružnog saveza.

1869. - Poslije više od deset godina rada, pod rukovodstvom Francuza Ferdinana de Lesepsa, otvoren je Suecki kanal kojim su povezani Sredozemno more i Indijski okean. Utrošeno je 287 miliona zlatnih franaka, a izuzetno teški uslovi rada su odnijeli skoro 20.000 života. Kanal je dugo bio nesreća za Egipćane, jer je Velika Britanija okupirala i kanal i Egipat. Tek kad ga je 1956. nacionalizovao predsjednik Gamal Abdel Naser, Kanal se našao u rukama Egipta.

1913. - Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal.

1947. - Predata u saobraćaj željeznička pruga Šamac - Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1996. - U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji koalicija opozicionih partija "Zajedno" pobijedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac.

2006. - Umro Ferenc Puškaš, legenda mađarskog fudbala i jedan od najboljih fudbalera 20. vijeka.

2007. - Od ciklona koji je opustošio Bangladeš smrtno stradalo više od 1.000 ljudi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: