Od turskog druma do moderne saobraćajnice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Od turskog druma do moderne saobraćajnice

Izvor: hercegovinapress | Datum:04.11.2022.

Rehabilitacija magistralnog puta Nevesinje – Mostar pri samom je kraju. Presvlačenje novim slojem asfalta je završeno i preostaje još da se dovrši postavljanje signalizacije.


Ponovo je uspostavljeno redovno odvijanje saobraćaja, s tim da u zoni izvođenja radova može biti kraćih zastoja.

Projektom rehabilitacije koji je finansiralo Javno preduzeće „Putevi RS“ urađeno je potpuno presvlačenje saobraćajnice novim asfaltom na dionici Nevesinje – Bakračuša dugoj 10,7 kilometara. Rehabilitacija ove frekventne saobraćajnice sa pažnjom je praćena u čitavoj Hercegovini. Veliko interesovanje građana, privrednika i svih putnika namjernika dovoljno govori o značaju ove putne komunikacije uspostavljene još u tursko doba.

Prvi kolski put Mostar – Nevesinje sagrađen je 1868. godine i imao je prvenstveno vojnu namjenu. Turske vlasti su željele da nastavkom puta prema Gacku i Nikšiću obezbijede snabdijevanje garnizora i karaula prema granici Crne Gore. Pošto je bio loše projektovan i nije omogućavao normalan transport i dalje se zadržao karavanski saobraćaj. Strani putopisci su zabilježili da se od Mostara do Nevesinja putovalo šest sati.

Dolaskom Austrugarske na ove prostore velika pažnja je poklanjana upravo izgradnji putne mreže. Trasiran je novi put koji je od Blagaja vodio preko Buska i Čobanovog polja kroz Bišinu i Nevesinje. Građen je od 1880. do 1882. godine. Nakon 1903. godine urađena je prečica, tako da put više nije prolazio kroz centar Blagaja.

Poslije Drugog svjetskog rata obavljena je temeljna rekonstrukcija saobraćajnice, ali je djelimično zadržana i trasa starog austro-ugarskog puta.

Novi asfaltni put Nevesinje – Mostar svečano je otvoren 4. jula 1974. godine. Nakon toga je uslijedio veliki privredni razvoj Nevesinja. Za kratko vrijeme otvorene su tri fabrike, Sportska dvorana i Robna kuća u centru grada.

Nakon posljednjeg rata magistralnu saobraćajnicu do entiteske granice održavalo je JP «Nevesinjeputevi». U nekoliko navrata rađena su proširenja na dionici preko prevoja Grebak i po potrebi su sanirane udarne rupe.

Zanimljive crtice vezane za put Nevesinje – Mostar

• Drum Mostar – Blagaj – Nevesinje sagrađen je 1868. godine. Do tada je postojala samo konjska staza.

• Vozeći se u fijakeru drumom Mostar – Nevesinje i osmatrajući okolnu prirodu bard hercegovačkog pjesništva Aleksa Šantić dobijao je inspiraciju za svoje najljepše pjesme.

• Prvi motorni tricikl drumom iz Mostara u Nevesinje je dovezao Risto Sjeran 1919. godine.

• Stalni autobuski saobraćaj Mostar – Nevesinje uspostavljen je 1927. godine. Prekidan je samo tokom Drugog svjetskog rata i posljednjeg građanskog rata u BiH.

Radio Nevesinje

• Na izlazu iz Bišine uz put Nevesinje – Mostar prije Drugog svjetskog rata bilo je nekoliko kafana, među kojima su najpoznatije bile Alekse Proroka, Joza Mikulića i Vide Mikulić.

• Najteža saobraćajna nesreća na putu Mostar – Nevesinje dogodila se 6. aprila 1959. godine nakon slijetanja autobusa u provaliju kod Buska. Tom prilikom dva lica su smrtno stradala, a 35 putnika je teže i lakše povrijeđeno.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: