U Nevesinju obilježavanje mitrovdanskih bitaka | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju obilježavanje mitrovdanskih bitaka

Izvor: RTRS | Datum:08.11.2022.

U Nevesinju se obilježava 30, odnosno 28 godina od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane ne samo Nevesinja i Hercegovine, već cijele Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
 

Obilježavanju će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovana Viškovića.

U ovim bitkama, u Hercegovini 1992. i 1994. godine, pripadnici Nevesinjske brigade spriječili su pogrom koji im se spremao po receptu ustaške ideologije iz Drugog svjetskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je da bez pobjede u tim bitkama danas ne bilo Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginu je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

Milunović je naveo da je u drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: