Višković: Nikad ne zaboraviti hrabrost junaka u Mitrovdanskim bitkama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višković: Nikad ne zaboraviti hrabrost junaka u Mitrovdanskim bitkama

Izvor: radio Trebinje | Datum:08.11.2022.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da su srpski borci u mitrovdanskim bitkama 1992. i 1994. godine odbranili ne samo Nevesinje i Hercegovinu, nego cijelu Republiku Srpsku i da to nikada ne treba zaboraviti.

"To je naš zavjet - da ne zaboravimo, kao što je njihova sveta obaveza bila da odbrane Republiku Srpsku", naglasio je Višković, koji u Nevesinju prisustvuje obilježavanju 28, odnosno 30 godina od mitrovdanskih bitaka.

On je, nakon liturgije i obreda lomljenja slavskog kolača povodom Mitrovdana - slave opštine i Boračke organizacije Republike Srpske, istakao da je zahvaljujući Svetom Dimitriju i junaštvu srpskih boraca tada izvojevana pobjeda za Nevesinje, Hercegovinu i Republiku Srpsku.

Višković je, u obraćanju prisutnom narodu na centralnom trgu u Nevesinju, podsjetio da je srpskih boraca tada bilo 10 puta manje u odnosu na neprijateljske snage koje su htjele da iskorijene srpski narod na ovom prostoru, kao što je to urađeno u dolini Neretve.

"Neprijatelju to nije pošlo za rukom zahvaljujući hrabrosti naših ljudi koji su sačuvali ne samo Nevesinje i Hercegovinu, nego Republiku Srpsku. Da su oni tada poklekli sigurno danas ne bismo imali našu državu, a naša država je Republika Srpska, koja nas štiti. Da nemamo Republiku Srpsku, srpski narod na ovim prostorima bi sigurno imao drugačiju sudbinu", naglasio je Višković.

Višković je u ime institucija Republike Srpske zahvalio svima koji su tada dali svoj doprinos za stvaranje Srpske.

"Danas treba da se zavjetujemo da to nikada nećemo zaboraviti. U miru treba da budemo dostojni nasljednici i čuvari onoga što su naši junaci tada uradili za nas i za Srpsku. Neka nam živi Republika Srpska i da budemo dostojni nasljednici tog junačkog djela", poručio je Višković.

Višković je danas položio vijenac kod Spomenika slobode u Nevesinju povodom Mitrovdana - Dana opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, te 30 godina od prve mitrovdanske bitke i 28 od druge mitrovdanske bitke koje su simbol odbrane Hercegovine i cijele Republike Srpske.

Vijence su položili i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Poštu poginulim srpskim junacima odali su i delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, grada Trebinja, načelnici opština istočne Hercegovine, te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao i organzacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Cvijeće je položeno i na spomenik komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Mitrovdanske svečanosti počele su sinoć promocijom Zbornika radova sa naučno- stručne konferencije o razlozima formiranja Vojske Republike Srpske i njenom doprinosu očuvanju Republike Srpske.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: