Civilna zaštita: Unaprijediti oblast zaštite i spasavanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Civilna zaštita: Unaprijediti oblast zaštite i spasavanja

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:25.11.2016.

U Trebinju je juče počeo dvodnevni seminar o temi „Procjenjivanje i planiranje u oblasti zaštite i spasavanja“ u organizaciji Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske i Agencije za upravljanje vanrednim situacijama Danske „Dema“.

civilna

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske, Mile Međed, rekao je da je cilj seminara da se pomogne službama i institucijama sa područja istočne Hercegovine da identifikuju rizike, te da se razgovara o njihovoj pripremljenosti u odnosu na najveće identifikovane prijetnje, kao i o izradi planova pripravnosti i preventivnog djelovanja.

„Ovo je nastavak saradnje sa Agencijom ‘Dema’ sa kojom smo do sada imali izuzetnu saradnju kad su u pitanju obuka i opremanje. Kad je u pitanju sistem zaštite od požara na području istočne Hercegovine u toku je formiranje i obuka jedne jedinice, prije svega mislim na deminere koji će proći obuku i biti osposobljeni da u svakom trenutku se stave na raspolanje vatrogasnim jedinicama kada je u pitanju gašenje požara. Naravno na ovom području radićemo i na poboljšanju tehničke opremljenosti jedinica i preduzećemo sve da se neke krizne situacije ne ponavljaju“, naveo je Međed.

Seminaru je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je istakao da će ovakvi seminari unaprijediti rad civilne zaštite grada Trebinja.

„Ovaj region koji ima puno opasnosti prvenstveno od zaštite od požara i to pogotovo u ljetnim mjesecima kada je sve ljudstvo Civilne zaštite i Teritorijalno Vatrogasne jedinice Trebinje na terenu i ima mnogo posla. Drago nam je da čujemo mnogo zajedničkih stavova koji su podržani i od Danske agencije „Dema“, koja nas je savjetovala šta je važno raditi u tim kriznim situacijama i mi smo na ovom seminaru čuli mnogo pozitivnih riječi, prijedloga i mišljenja, na osnovu kojih ćemo unaprijediti Civilnu zaštitu grada Trebinja“, rekao je Petrović.

img_7128

Direktor Agencije „Dema“ Šefik Muhić naveo je da agencija svojim znanjem i iskustvom želi da pomogne u smanjenju rizika na ovim područjima.

„Agencija ‘Dema’ demonstrira najnovinja znanja i iskustva iz oblasti redukcije rizika iz zapadnoevropskih i skandinavskih zemalja koja su prihvaćena i prilagođena ovdje kao metodologije i alati, a sve sa ciljem da se smanje rizici i negativne posljedice na ljude, materijalna dobra, okolinu i društvenu zajednicu, za šta je neophodna permanentna edukacija svih ciljnih grupa i harmonizacija procjena i planova“, naveo je Muhić.

Seminar je okupio učesnike iz struktura koje se bave zaštitom i spasavanjem iz istočne Hercegovine, završava se danas.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: