Ivana Tabaković: Planina i život su me naučili da budem neustrašiva, izdržljiva i snažna | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ivana Tabaković: Planina i život su me naučili da budem neustrašiva, izdržljiva i snažna

Izvor: Srpska Cafe | Foto: Srpska Cafe | Datum:01.12.2016.

Kada je tog hladnog 17. januara sa prijateljima pošla u pohod na planinu Orjen, Ivana Tabaković nije ni slutila da bi nešto moglo da krene po zlu. Ipak, iskušenja i prepreke kakve samo život može nam donese odveli su Ivanu u 200 metara duboku provaliju.

Ivana Tabaković (Foto: Milorad-Mićo Jovanović)

Danas, deset mjeseci poslije, Ivana se osjeća odlično, a planinarenje voli više nego ikada. Iako ju je pad sa grebena zamalo koštao života, ova neustrašiva Hercegovka nikada nije ni pomislila da odustane od svog omiljenog sporta.

– Nikad to nisam pomislila. Nikad to nisam ni rekla. Uvijek sam znala da ću se vratiti. Znala sam da ću ustati i da će sve biti kao prije. Jednostavno, takav osjećaj sam imala i bio je ispravan – priznala nam je Ivana.

Njeno liječenje trajalo je mjesecima, ali čim se oporavila ništa nije moglo da je spriječi da nastavi da osvaja planinske vrhove širom Srpske, Crne Gore, pa i Evrope. Planinarenju se vratila još u julu, a nekoliko mjeseci kasnije je osvojila i vrh koji je po nju mogao da bude koban.

– S obzirom da se uopšte ne sjećam toga dana, u mojoj svijesti nema nikakvog straha, tako da taj dan kada sam tamo otišla bio mi je kao običan dan, samo što sam prvi put bila na Orjenu poslije nesreće i tada mi je Orjen izgledao ljepše nego ikad – priča nam Ivana.

Dok nije pročitala brojne tekstove koji su o njoj napisani u medijima, nije mogla ni da zamisli kako je izgledalo i koliko je trajalo njeno spasavanje. Zahvalna je, kaže svim ljudima koji su joj pomogli da preživi ovu tešku nesreću, a posebno svojim kolegama iz PD „Vučji zub“ koji su je svojim tijelima 15 sati grijali da bi je spasili od smrzavanja.

– To treba da svi čuju i da svi znaju, zahvalnost tim ljudima koji su mi spasili život. A i vidjela sam da su prije nekoliko dana dobili zahvalnice i diplome od Planinarskog saveza RS, što mi je bilo jako drago. Ne postoje riječi koje ja njima mogu reći da im zahvalim, niti djelo nikakvo – dodaje ona.

Ivana je zaposlena kao vaspitač u bilećkom vrtiću. Povratak na posao obradovao je i nju i njene male prijatelje. Posao je čini srećnom, a mališanima nastoji da prenese ljubav prema prirodi i planinama.

– U početku su bili onako stidljivi kao da sam im bila stranac, kao da im je sada došla neka nova osoba. Uvijek je tako sa djecom dok se oni malo prilagode, poslije nekoliko sati su počeli da mi prilaze i da postavljaju razna pitanja. Pitanja, kakva samo djeca mogu da postave. Ona su uvijek jako smiješna, ali zanimljiva i iskrena – rekla nam je ona.

Ivana Tabaković se planinarenjem bavi više od tri godine. Do sada je osvojila brojne planinske vrhove širom BiH, regiona i Evrope. Ne namjerava, kaže, da stane. Novih izazova se ne plaši jer su je život i planina naučili da bude neustrašiva, izdržljiva i snažna.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: