Godišnjica osnivanja 3. odreda SBP: Nismo se borili za zasluge, već za Republiku Srpsku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Godišnjica osnivanja 3. odreda SBP: Nismo se borili za zasluge, već za Republiku Srpsku

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:01.12.2016.

Prisjećanjem na poginule saborce i druženjem, veterani 3. odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS obilježili su danas 24 godine od osnivanja ove jedinice.

sbp

U crkvi Svetog velikomučenika Lazara u krugu nekadašnje kasarne služen je pomen poginulim i umrlim pripadnicima hercegovačkog odreda specijalne policije, nakon čega su delegacije veteranskih udruženja, boračkih organizacija iz Hercegovine i CJB Trebinje položile cvijeće na spomen-ploču pripadnika policije palih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dragan Radanović, u ratu zamjenik komandanta hercegovačkog odreda specijalne policije, kaže da je ova jedinica u ratu uvijek bila tamo gdje je najteže, da je u ratnim dejstvima izgubila 12 boraca ili oko 10% sastava, da je svaki pripadnik u prosjeku ranjavan dva puta, te da i danas od posljedica rata veterani umiru relativno mladi.

„Zasluge oni uživaju, ali mislim da je u tom smislu narod najveće mjerilo. Mi se nismo borili za zasluge, već za Republiku Srpsku. I danas imamo ono za šta smo se borili. Borićemo se i opet ako bude trebalo“, rekao je Radanović.

sbp2

Dejan Bodiroga, ispred Udruženja veterana 3. odreda SBP, zahvalio je CJB Trebinje i MUP-u RS što ne zaboravlja ratne zasluge specijalne policije i žrtve koje su podnešene na teškom i dugom ratnom putu jedinice „od Trebinja do zapadnih krajeva Republike Srpske“.

„Centar javne bezbjednosti Trebinje i Udruženje veterana grade spomenik poginulim pripadnicima MUP-a, koji će, nadam se, već početkom sljedeće godine biti završen. Isto tako, u Banjaluci se gradi centralni spomenik za svih 870 pripadnika policije koji su svoje živote ugradili u stvaranje Republike Srpske i modernog MUP-a kakav danas imamo“, rekao je Bodiroga.

Obilježavanju godišnjice odreda prisustvovao je i Dragan Simić, zamjenik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS, koja danas baštini ratne tradicije Specijalne brigade policije.

sbp1Hercegovački odred dao je veliki doprinos stvaranju Republike Srpske, zbog čega je danas čast i ponos biti dio prisjećanja na njihove zasluge“, rekao je Simić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: