Krov nad glavom za sedam izbjeglih i raseljenih porodica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Krov nad glavom za sedam izbjeglih i raseljenih porodica

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:03.12.2016.

Sedam trebinjskih porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih dobilo je dugo čekani krov nad glavom, u projektu izgradnje stambenih jedinica ukupne vrijednosti 220.000 KM, koje je finansiralo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske uz učešće Grada Trebinja od 20% za infrastrukturne priključke.

cordas1

Ministar za izbjeglice i raseljena lica, Davor Čordaš i gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović uručili su juče ključeve novoizgrađenog doma porodici Perotić u naselju Mostaći.

Jovan Perotić bez imovine je ostao – i u Dubrovniku, gdje je prije rata živio, i u rodnoj Čvaljini u Popovom polju, a njegova plata noćnog stražara od 450 KM bila je jedini prihod četvoročlanoj porodici.

cordas3

„Iako sam borac prve kategorije, živio sam kao podstanar i plaćao kiriju 200 KM. Jedino su mi ovo ministarstvo i ova vlada izašli u susret – da mi ovu kuću naprave i poklone“, rekao je Perotić dodajući da je još ranije sam obezbijedio zemljište i temelje za gradnju, te da očekuje da će njegov novi dom uskoro biti upotpunosti završen, ugradnjom priključaka za struju i vodu.

Ministar Davor Čordaš ističe da ga raduje što u BiH još uvijek postoji interes institucija za ovu problematiku i što i 20 godina nakon rata izbjegli i raseljeni nisu zaboravljena kategorija.

„Izborili smo se da na području Republike Srpske tokom 2017. i 2018. godine implementiramo oko 70 miliona KM – za izgadnju preko 1.200 stambenih jedinica i oko 280 stanova za ove kategorije stanovništva“, rekao je ministar Čordaš, dodajući da izgradnja stambenih jedinica u Trebinju nije i posljednji zajednički projekat Vlade RS i Grada Trebinja namijenjen izbjeglim i raseljnim licima.

U narednoj fazi zbrinjavanja, kako je dodao, ukupno planirana sredstva za Trebinje iznose oko 4 miliona KM.

cordas2

Gradonačelnik Luka Petrović vjeruje da će ovim sredstvima do kraja 2017. godine u Trebinju konačno biti stavljena tačka na problem stambenog zbrinjavanja onih koji su u ratu ostali bez imovine.

„U projektu ‘CEB2’ planirana je izgradnja stambene zgrade u krugu bivše kasarne sa više od 30 stanova. Projekom proširenja kapaciteta Dom penzionera u Trebinju trebalo bi da dobije novih 30 kreveta. Ovim ćemo trajno zatvoriti problem alternativnog i kolektivnog smještaja izbjeglih i raseljenih lica u Trebinju“, rekao je Petrović.

On je dodao da je u projektu proširenja kapaciteta Doma penzionera obaveza Grada Trebinja – dio troškova poreza na dodatnu vrijednost, dok će za izgradnji stambene zgrade u krugu bivše kasarne u budžetu za 2017. godinu biti planirano 285.000 KM – za obezbjeđenje lokacije, građevinsku dozvolu i izmirenje dijela PDV-a.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: