Invalidi ukazali na potrebe i probleme ove kategorije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Invalidi ukazali na potrebe i probleme ove kategorije

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:03.12.2016.

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana invalida, u Domu penzionera danas je održana prigodna svečanost, kojoj su prisustvovali članovi 11 udruženja invalidnih lica iz istočne Hercegovine.

img_8106

Zapošljavanje, arihtektonske barijere, socijalna isključenost iz društva, nabavka lijekova samo su neki od problema sa kojima se suočavaju invalidi sa područja ove regije.

Koalicija Centar za koordinaciju organizacija koju okupljaju osobe sa invaliditetom istočne Hercegovine broji 11 udruženja sa preko 2.000 lica sa invaliditetom.

Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze istočne Hercegovine i predsjednik Centara za koordinaciju organizacija koju okupljaju osobe sa invaliditetom istočne Hercegovine kaže da se svake godine na današnji dan okupljaju kako bi javnosti skrenuli pažnju na sebe i da bi ukazali na probleme ove kategorije stanovništva.

„Naši problemi su siromaštvo, nezaposlenost, socijalna isključenost iz društva, problemi sa nabavkom lijekova, arihtektonske barijere koje nas sputavaju u svim aktovnostima koje želimo da radimo. Grad Trebinje prednjači u rješavanju ovih barijera i nadamo se da ćemo uz pomoć fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje zaposliti što veći broj osoba sa invaliditetom, jer mi želimo da radimo i da svojim radom doprinesemo da budemo aktivni građani ovog društva“, naveo je Tamindžija.

img_8114

Miro Andrić, predsjednik udruženja amputiraca Trebinja i istočne Hercegovine istakao je da Centar za koordinaciju organizacija koju okupljaju osobe sa invaliditetom istočne Hercegovine djeluje već dvije godine, a ujedinili su se u koaliciju kako bi zajedničkim snagama pomogli ovim kategorijama.

„Sva udruženja imaju različite probleme i potrebe. Mi iz udruženja amputiraca isključivo se baziramo na kvalitetna ortopedska pomagala i na banjsku rehabilitaciju što nam je veoma potrebno. Mislim da smo na dobrom putu u razgovorima sa Vladom RS i da će do nove godine biti novih izmjena i pravilnika koji će ići u korist invalida“, naveo je Andrić.

Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović koji je istakao da će grad Trebinje nastojati da u narednim godinama pomogne što više ovoj kategoriji i da izdvajanja oko 15 procenata budžeta grada Trebinja za socijalna davanja budu još veća.

„Grad Trebinje ima poseban osjećaj prema ovoj populaciji. Pored osnovnih prava koje je zagarantovala Vlada RS i obavezala lokalne zajednice, grad Trebinje ima 22 proširena prava za pomoć i njegu socijalno ugroženim osobama na području grada Trebinja. To nikada nije dovoljno, ali je dobro da se dođe do svakog kome je pomoć potrebna i mi ćemo nastojati da u narednim godinama pomognemo što više ovoj kategoriji“, rekao je Petrović.

Petrović dodaje da će nastojati da usmjeri privatni i državni sektor da lica sa invaliditetom zaposle na poslove koje mogu da rade, a ne da izdvajaju sredstva na zajedničke budžete za pomoć ovoj kategoriji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: