Ratni vojni invalidi ne uživaju zaslužena prava | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ratni vojni invalidi ne uživaju zaslužena prava

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:05.12.2016.

Ratni vojni invalidi Republike Srpske i dvije decenije od završetka rata suočavaju se sa brojnim problemima, nije im omogućeno da uživaju zaslužena prava, a njihovi stavovi se zaobilaze i prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata o pravima boraca.

rvi

Na ovo je u Trebinju upozorio Vojin Gušić, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije RS, na konferenciji za novinare povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

On je dodao da je odbor pokrenuo niz projekata kako bi se poboljšao život ratnih vojnih invalida – a prvenstveno se odnose na zapošljavanje, što je i dalje najveći problem ove boračke kategorije, njihovo stambeno zbrinjavanje, te prava iz oblasti zdravstvene zaštite.

„Nadam da će Vlada imati razumijevanja i obezbijediti sredstva za zapošljavanje ljudi iz ove kategorije. Jer našom statistikom znamo da ima invalida koji su i sa diplomom magistra, a još uvijek su bez posla. To je sramota kada zakon o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji propisuje da bi na svakog 16. radnika u javnom sektoru trebao da bude zaposlen ratni vojni invalid“, istakao je Gušić.

Gušić je dodao da uredba o stambenom zbrinjavanju, donesena početkom godine, neće stupiti na snagu jer Vlada zbog nedostatka novca uredbu nije usvojila, iako je to borcima bilo obećano.

On je posjetio da je Odbor ratnih vojnih invalida Republike Srpske insistirao da se, nakon stambenog zbrinjavanja svih preostalih kategorija iz 2008. godine, nastavi rješavanje problema ratnih vojnih invalida od pete do desete kategorije, po prioritetima i u zavisnosti od sredstava.

Paraplegičarima i amputircima se, dodaje Gušić, umanjuju prava nabavkom jeftinih i nekvalitetnih ortopedskih pomagala, zbog čega je na inicijativu Odbora formirana i komisija pri Fondu zdravstvenog osiguranja, u kojoj su i predstavnici ratnih vojnih invalida, kako bi i korisnici mogli da utiču na odluke o ovim nabavkama.

Njihova želja je, dodaje on, da Fond korisniku da novčana sredstva kako bi mogli direktno bez posrednika ići do ortopedskih kuća i birati najkvalitetnija pomagala.

Iako je imamo po zakonu, nemamo prednost ni pri specijalističkim pregledima – već čekamo i po pola godine ili godinu, kao i ostali pacijenti“, naveo je Gušić.

On se nada da će Vlada Republike Srpske uvažiti zahtjev Odbora ratnih vojnih invalida za povećanje invalidnine od minimum 1,7 odsto, koliko je bilo i prošle godine.

Vaso Kolak, predsjednik Odbora RVI Gradske boračke organizacije Trebinje, smatra da je za ovu populaciju značajno što je gradonačelnik Luka Petrović omogućio da Gradska boračka organizacija predloži budućeg načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja, čije ime će, kako kaže, biti poznato početkom naredne sedmice.

Mislim da je to veliki uspjeh naše boračke organizacije, a predložićemo načelnika koji će voditi računa o borcima – i neće biti servis Gradske uprave, već boračke organizacije. U utorak će njegovo ime biti poznato javnosti“, rekao je Kolak.

Zamjenik predsjednika Skupštine grada Trebinja, Bojan Šapurić rekao je novinarima da su predstavnici Gradske uprava obišli ugrožene porodice RVI i uručili im simbolične poklone.

On je istakao da se ova populacija ne smije biti na margini društvene problematike, jer su oni svojom žrtvom omogućili slobodu i doprinijeli stvaranju Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: