JZU Bolnica Trebinje: KOMENTAR ZA JAVNOST KAO ODGOVOR NA PISANJE PORTALA O REVIZORSKOM IZVJEŠTAJU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

JZU Bolnica Trebinje: KOMENTAR ZA JAVNOST KAO ODGOVOR NA PISANJE PORTALA O REVIZORSKOM IZVJEŠTAJU

Izvor: JZU Bolnica Trebinje | Datum:16.01.2023.

Na adresu Herceg televizije, stiglo je saoštenje za javnost JZU Bolnice Trebinje, kao odgovor na pisanje portala o revizorskom izvještaju, koje vam ovom prilikom prenosimo u cijelosti.

S obzirom na pisanje i komentare pojedinih lokalnih portala i poznatih dušebrižnika o datom revizorskom izvještaju za JZU Bolnica Trebinje u periodu 01.01. do 31.12.2021. godine, kroz koje se tendenciozno pokušava narušiti ugled trenutnog bolničkog rukovodstva, predstavljajući ga kao kriminogenog i sklonog zloupotrebama položaja, imamo obavezu da javnost, naročito zaposlene radnike našeg kolektiva obavijestimo i upoznamo sa sljedećim:

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, je u toku septembra i oktobra 2022. godine, sprovela finansijsku reviziju JZU Bolnica Trebinje za period 01.01 – 31.12.2021. godine.

Revizorski tim su činila dva službenika Službe za reviziju, koje ovom prilikom javno možemo da okarakterišemo i pohvalimo kao izuzetno profesionalne, objektivne, nezavisne i dobronamjerne, te da im se iskreno zahvalimo na tome.

Iako se od revizije i revizorskih izvještaja uglavnom zazire, predmetnu reviziju je aktuelni menadžment prepoznao kao nešto neophodno i korisno, jer smo to posmatrali kao svojevrsnu pomoć u dijagnostikovanju i prepoznavanju neusklađenosti koje svakako da su postojale, a uglavnom su naslijeđene.

Čak smo za određena mišljenja, koja nam nisu išla u prilog i koja su nam usmeno saopštavana, a koja nisu nužno morala biti navedena u revizorskom izvještaju, insistirali da se navedu u izvještaju i daju nam zvanično uporište na osnovu kojeg bismo te nepravilnosti otklonili.

Inače, uz izvještaj o uočenim neusklađenostima, date su revizorske preporuke, koje će biti sastavni dio plana o otklanjanju neusklađenosti, a koji će aktuelni menadžment da donese u narednim danima, sa taksativno navedenim opisom neusklađenosti, preporukama, nosiocima i rokovima za njihovo otklanjanje.

Što se tiče ustanovljenih neusklađenosti, a koje su objavljene u javnosti, obavještavamo vas o sljedećem:

Bolnica Trebinje je, vrlo često, zbog specifičnosti djelatnosti koju obavlja, deficita određenog kadra, kao i fluktuiranja obimnosti posla, prinuđena da po potrebi angažuje dodatni kadar sa kojim se u zavisnosti od posla za koji se angažuje, sklapa jedan od Zakonom ponuđenih ugovora.

Zakon o radu poznaje samo četiri vrste ugovora van radnog odnosa: ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, koji je vremenski ograničen na 90 dana u toku jedne kalendarske godine; 2) ugovor o djelu, koji je predmetno ograničen na obavljanje poslova van osnovne djelatnosti naručioca posla, te je neprimjenjiv u praksi bolničke djelatnosti; 3) ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju, čija je svrha obučavanje pripravnika, odnosno sticanje odgovarajućih znanja i vještina i osposobljavanje za samostalan rad u struci, te, u tom smislu, njegovo zaključivanje u slučajevima iz bolničke prakse ne bi odgovaralo njegovoj svrsi i cilju, i 4) ugovor o dopunskom radu, koji radnik koji je zaposlen kod jednog poslodavca s punim radnim vremenom zaključuje sa drugim poslodavcem do polovine punog radnog vremena, uz uslov nepoklapanja radnog vremena kod poslodavaca i saglasnosti prvog poslodavca, koji je, dakle, takođe, iz tehničko – organizacionih razloga teško primjenjiv u slučajevima u kojima Bolnica angažuje radnike.

Jasno je, dakle, iz prethodnog da sam Zakon o radu ne ostavlja dovoljno raspoloživih mogućnosti u pogledu neposrednog pravnog osnova radnog angažovanja radnika;

 

Pripravnost direktoru i glavnoj sestri Bolnice je vršena prema odluci Upravnog odbora iz 2009. godine, jer su po prirodi posla i odgovornosti koju imaju, uvijek dostupni, te se kao takvi tretiraju kao pripravni, iako, kad se preračuna iznos pripravnosti, on se odnosi na svega 8 dana. Naročito u predmetnoj godini koju je karakterisala pandemija, dostupnost ljudi na ovim funkcijama je bila dvadesetčetveročasovnatokom čitave godine;

 

Vrednovanje prekovremenih sati je vršeno u skladu sa mogućnošću koja je data Pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

JZU Bolnica Trebinje zbog organizacije rada, kadrovske strukture i neophodnosti obezbjeđivanja dvadesetčetveročasovne zdravstvene zaštite, nije bila u mogućnosti da vrednovanje prekovremenog rada vrši u skladu sa članom 32. Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, odnosno kroz slobodne dane.

S tim u vezi donijeta je Odluka kojom je predviđeno da se prekovremeni rad, u skladu sa Zakonom, prioritetno vrednuje kroz slobodne dane, a tek ukoliko to iz organizacionih razloga nije moguće, novčano se izražava kroz uvećanje plate, što je mogućnost koja neposredno proizilazi iz Zakona o radu, koji, u članu 63, predviđa da radnik po osnovu prekovremnog rada  ima pravo na uvećanje plate.

Nemogućnost korištenja kompezujućih sati naročito je bila izražena za vrijeme pandemije izazvane virusom COVID-19, kada su mnogi radnici ispadali iz stroja i bilo je gotovo nemoguće organizovati posao. Očigledno da se za kritičare i ta dobra namjera poslodavca kojom je iskazan obzir prema radnicima, vrednovanjem prekovremenog rada provedenog spašavajući ljudske živote, a rizikujući vlastiti, smatra kriminogenom radnjom direktora i njegovih saradnika.

 

Do 14.11.2019. godine, Bolnica je osnovnu platu zaposlenima za rad na dane državnog praznika i druge dane u koje se po zakonu ne radi, obračunavala prema Posebnom kolektivnom ugovoru, dakle uvećanu za 50%. Na poziv reprezentativnog sindikata, koji je smatrao da se uvećanje pogrešno obračunava, inspektorRepubličke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske je odredbe Posebnog kolektivnog ugovora tumačio jednako tumačenju sindikata, te na osnovu toga izdao rješenjebroj 24.100/173-172-119-3/19 od 14.11.2019.godine, koje je za Bolnicu bilo obavezujuće, a koje je, ispostaviće se, u suprotnosti sa mišljenjem revizije. Dakle, poslodavac nije svojevoljno postupao u tom slučaju, već po Rješenju nadležne institucije.

Postupajući u skladu sa autentičnim tumačenjem Komisije za primjenu i tumačenje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, obračun osnovne plate na dan državnog praznika i druge dane kada se po zakonu ne radi, uvećanje plate vrši se za 50% čime je postupanje naše ustanove u tom pogledu usklađeno sa pozitivno-pravnim propisima.

Naknada troškova prevoza zaposlenima kod dolaska na posao i povratka, za radnike koji su prilagali prevoznu kartu u javnom saobraćaju, isplaćivana je u iznosu pune cijene priložene karte, shodno Posebnom kolektivnom ugvoru. S obzirom da u Trebinju ne funkciniše gradski prevoz, većina radnika koji žive na većim udaljenostima, nije u mogućnosti da priloži kartu. Opet, vrednujući prava radnika i imajući obzira prema njima, koji su mahom spremačice, portiri, radnici sa najnižim platama, Upravni odbor je donio odluku kojom se uređuje isplata naknade za prevoz tim radnicima. Očigledno da smo i u tom slučaju bili kriminogeni.

 

Nezavisno od revizorskog izvještaja, istakli bi takođe sljedeće:

 

Aktuelni direktor Bolnice Trebinje, stupio je na dužnost u decembru 2020. godine, u vrijeme apsolutno vanrednih uslova koji su trajali kompletnu sljedeću 2021. godinu, a koja je inače predmet revizije. Većina ostatka menadžmenta je imenovana u drugoj polovini 2021. godine.

I pored volje da se neusklađenosti koje su bile prepoznatljive, odmah otklone, period pandemije i posvećenostikrucijalnoj borbi protiv pandemije i sa brojnim problemima koji nisu zaobišli niti jedan zdravstveni sistem u svijetu, onemogućio nas je da se posvetimo postupku rješavanja drugih problema.

I pored svih problema u 2021. godini, Bolnica Trebinje je tu godinu, u finansijskom smislu koji je i predmet revizije, nakon dugog niza godina, zaključila pozitivnim poslovanjem, a takvo je zabilježeno i u 2022. godini.

Relizovani su ugovori sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske po svim modelima plaćanja, isplaćene sve obaveze prema zaposlenima nastale u te dvije godine, plaćeni svi porezi i doprinosi u tom periodu, u više navrata povećane plate za zaposlene, isplaćeno više od polovine jubilarnih nagrada prema radnicima (iste nisu isplaćivane poslednjih gotovo 20 godina), smanjene obaveze prema dobavljačima, nabavljena savremena medicinska oprema, uloženo u infrastrukturu, raspisano preko 20 specijalizacija, angažovano više nego ikada ranije spoljnih saradnika, a sve u interesu naroda Trebinja i Istočne Hercegovine... I pored svega toga, ekonomska situacija je stabilna, a poslovanje pozitivno.

Poslovati pozitivno u zdravstvu, naročito javnom, uz sve prethodno navedeno, je istinski rariret. Paralelno sa tim biti kriminogen, zloupotrijebiti položaj i okoristiti se... E za to su vamveć potrebni magični štapić i neviđena sposobnost.

Prošli smo kroz period gotovo javnog linčovanja u režiranoj aferi ''kiseonik'', kada smo osuđivani zašto nismo poštovali Zakon, već smo trovali narod, iako je sporna bila samo terminologija, a ne čistoća kiseonika, koja je u suštini jedina bitna, što je potvrđeno od strane angažovane sertifikovane laboratorije koja je u svom izvještaju utvrdila odgovarajući procenat čistoće kiseonika koji je i zahtijevan tehničkom specifikacijom Bolnice.

Da smo poštovali Zakon zbog terminologije, te Bolnicu ostavili uskraćenom za kiseonik i time stopu smrtnosti pacijenata zavisnih od kiseonika učinili apsolutnom, isti ti kritičari bi nas opet razapinjali komentarima: ''zar su vam važniji papir i zakon od ljudskih života''.

Uvidjevši već tada loše namjere pojedinaca i licemjerno dušebrižništvo nad Bolnicom Trebinje, i ove poslednje komentare u vezi revizorskog izvještaja, praćene prijetnjama krivičnog gonjenja, doživljavamo u istom svijetlu, bez ikakve uznemirenosti, jer nam je od toga ''šta nam se kaže'', mnogo važnije ''ko nam kaže''.

Ovu vrstu obavještenja objavljujemo sa ciljem da ne dozvolimo obmanjivanje javnosti, naročito radnika Bolnice Trebinje, kao i zbog obaveze prema do sada utrošenoj energiji,kojom su urađene mnoge pozitivne stvari.

Zbog čuvanja energije koja nam je preostala za ostvarenje budućih ciljeva, aktuelni menadžment se u buduće neće oglašavati na vaninstitucionalne komentare i pridavati značaj pisanju pojedinaca i njihovih portala.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: