Gačanin Jovan Jeremić javorove gusle pravi kao od šale | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gačanin Jovan Jeremić javorove gusle pravi kao od šale

Izvor: glas srpske | Datum:23.01.2023.

Jovan Jeremić najmlađi je duborezac na našim prostorima koji sa svojih deset prstiju pravi najstariji srpski instrument – gusle. Sa 16 godina napravio je prve male, sa 17 velike gusle, a vremenom se ispostavilo da će to biti dio njegove svakodnevice.

I dok se mlađe generacije odlučuju da budu “in”, da bi odgovorile na sve izazove jutjubera i drugih nametnutih trendova sa interneta, Jovan na ovaj način želi da otrgne od zaborava instrument koji je neizostavan dio kulturno-istorijskog nasljeđa.

Ovaj dvadesetpetogodišnji Gačanin kaže da ljubav prema guslama vuče još iz djetinjstva, kada je prve dobio na poklon od tate. Tada je poželio da im doda novi ukras.
– Ideja za izradu gusala javila mi se iz želje da prepravim gusle koje sam imao, a koje nisu bile dovoljno ukrašene. To je posao koji se radi iz ljubavi, nije težak i ne predstavlja mi opterećenje. Uz to radim makete jarmova, koji služe kao stalak za krsnu svijeću, nosače za gusle, kao i krstove u flaši i razne predmete od drveta – ističe Jeremić dodavši da se bavi i popravkom i restauracijom gusala.

Različiti su motivi na guslama, a dominira kozja glava, jer je ona i simbol krša i slobode, čest je i orao koji simbolizuje slobodu u našoj istoriji te konj kao simbol snage.

– Do sada sam uradio više od 15 novih gusala, koje su završile u našoj zemlji, ali i Srbiji, Crnoj Gori i inostranstvu. Uz to uradio sam dosta prepravki i kompletnih restauracija. Uz posvećenost i trud ništa nije teško, a posebno kada volite ono što radite – rekao je Jeremić.

Prema njegovim riječima, nema veće sreće nego kada se uz strune gusala zapjeva pjesma.

– Naravno da i ja guslam. Ova vještina mi pomaže da bih mogao da ispitam kvalitet svojih proizvoda i da garantujem dobru zvučnost – kazao je Jeremić.

Nedavno je diplomirao na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a i u slučaju da dobije posao u struci, obećava da ovaj hobi neće gurnuti u stranu.

– Nastaviću i dalje sa pravljenjem gusala, jer to za mene predstavlja veliko zadovoljstvo i uvijek će imati posebno mjesto u mom životu. U ovom trenutku imam sedam naručenih gusala – dodao je Jeremić.

Gusle ne samo da su od izuzetne važnosti za našu tradiciju, već i slušanje guslarskih pjesama uči nas moralnim načelima. One najbolje prave se od posebnog drveta, a za jedne gusle potrebno je raditi i do 15 dana.

– Gusle se prave najviše od javora, a ima i onih koje su izrađene od drugih vrsta drveta kao što su orah, klen, divlja trešnja. Do sada sam radio gusle isključivo od javora. Vrijeme izrade gusala zavisi od složenosti duboreza i motiva, a za neke obične gusle potrebno je oko 60 do 70 sati aktivnog rada – rekao je Jeremić.

Tradicija

Jovan Jeremić naglašava da ga raduje sve veće interesovanje za gusle, a posebno što sve više malih želi da zapjeva uz strune ovog instrumenta.

– Gusle su bile potisnute u doma komunizma, ali se narod vraća tradiciji. Dosta ljudi i koji ne znaju da guslaju kupe gusle, jer im je mjesto odmah pored ikone, ali radi ukrasa – rekao je Jeremić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: