Dogodilo se na današnji dan (14. decembar) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dogodilo se na današnji dan (14. decembar)

Izvor: Srna | Foto: Srna | Datum:14.12.2016.

Na današnji dan, 14. decembra, dogodilo se:

1503. - Rođen francuski astrolog Mišel de Notr-Dam, poznat kao Nostradamus, lični ljekar francuskog kralja Šarla Devetog, najpoznatiji prorok u istoriji. Napisao je knjigu "Proročanstva" u kojoj je, najčešće na zagonetan i nejasan način, proricao događaje u budućnosti.

1788. - Umro njemački kompozitor, čembalista i dirigent Karl Filip Emanuel Bah, čije su klavirske sonate preteča klasičnih, sin i učenik Johana Sebastijana Baha. Bio je pristalica "osjećajnog stila", dramskog patosa s obiljem ukrasa. Djela: dvadesetak simfonija, oko 60 koncerata za klavir, kamerna muzika, sonate za klavir, kantate, crkvene kompozicije.

1799. - Umro američki državnik Džordž Vašington, prvi predsjednik SAD, koji je u ratu za nezavisnost od Engleske od 1775. do 1783. komandovao vojskom kolonista. Za šefa države izabran je 1789. i na tom položaju je ostao osam godina /dva mandata/. Trudio se da uspostavi autoritet federacije i ukloni razlike između sjevernih i južnih država. Stav prema starom savezniku Francuskoj /proglasio je neutralnost SAD u ratu Engleske i drugih država protiv revolucionarne Francuske/ i unutrašnja politika /približavanje federalistima/ stvorili su mu jaku opoziciju u zemlji. Iz političkog života se povukao razočaran 1797. i odbio da se treći put kandiduje za predsjednika, uputivši narodu oproštajnu besjedu.

1914. - Kolubarska bitka vođena je krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara. Predstavlja najvažniju bitku između Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu. Iako je cio svijet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspješnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske. Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-Ugarska nije uspjela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.

1918. - Na izborima u Velikoj Britaniji žene prvi put glasale i omogućeno im je da se kandiduju za parlament.

1927.
- Velika Britanija priznala nezavisnost Iraka.

1935.
- Prvi predsjednik Čehoslovačke Tomaš Masarik podnio ostavku i na položaju šefa države, četiri dana kasnije, naslijedio ga je dotadašnji šef diplomatije Eduard Beneš.

1937.
- Japan uspostavio marionetsku kinesku vladu u Pekingu.

1950.
- Konstituisano Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore, preteča Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. 

1959.
- Arhiepiskop Makarios Treći postao prvi predsjednik Kipra. 

1960. - Generalna skupština UN usvojila Deklaraciju o davanju nezavisnosti zemljama pod kolonijalnom upravom i taj datum se obilježava kao Dan dekolonizacije. U Deklaraciji je zapisano da su UN "uvjerene da postojanje kolonijalizma sprečava razvoj međunarodne ekonomske saradnje i onemogućava socijalni, kulturni i ekonomski razvoj zavisnih naroda" i da je kolonijalizam "suprotan idealima svjetskog mira".

1974. - Umro američki novinar Volter Lipman, dobitnik dvije Pulicerove nagrade za novinarstvo, koji je tokom 60 godina pisanja stekao ugled jednog od najboljih svjetskih spoljnopolitičkih komentatora. Njegovu rubriku "Danas i sutra" objavljivalo je 250 listova u SAD i 25 listova u drugim zemljama. Napisao je više publicističkih djela, uključujući "Javno mnjenje".

1994. - Predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio od bivšeg predsjednika SAD Džimija Kartera da posreduje u iznalaženju miroljubivog rješenja u građanskom ratu u bivšoj BiH.

1995. - Šef jugoslovenske delegacije na mirovnim pregovorima u Parizu predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović potpisali mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini. U svojstvu svjedoka dokument su potpisali predsjednik SAD Bil Klinton, predsjednik Francuske Žak Širak, premijer Rusije Viktor Černomirdin, premijer Velike Britanije Džon Mejdžor, kancelar Njemačke Helmut Kol i premijer Španije Felipe Gonsales.

2004. - Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik zatražio od Haškog tribunala novo suđenje nakon što se iz procesa povukao egipatski sudija Amin el Mahdi.

2006. - BiH, Srbija i Crna Gora pristupile Partnerstvu za mir.

2009. - Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo odluku o produženju mandata stranim sudijama koji rade na predmetima ratnih zločina - za još tri godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: