Maja Mićunović, direktor Doma zdravlja: POVELJA GRADA SATISFAKCIJA ZA BUDUĆI RAD | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Maja Mićunović, direktor Doma zdravlja: POVELJA GRADA SATISFAKCIJA ZA BUDUĆI RAD

Autor: Novinar Herceg | Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:13.02.2023.

Na svečanoj sjednici Skupštine grada Trebinja, održanoj 13. novembra prošle godine, Domu zdravlja je uručeno najveće priznanje „Povelja Grada Trebinja“. Kako je odlukom obrazloženo, Povelja je pored trajnog doprinosa od opšteg značaja i interesa za naš grad, dodijeljena i zbog izuzetnog zalaganja zaposlenih u periodu pandemije virusom Kovid 19. Prema riječima Maje Mićunović, direktora JZU Dom zdravlja Trebinje, koja je, kako ističe, na čelo ove ustanove došla u jeku pandemije i izuzetno teške epidemiološke situacije, ovo priznanje ne samo da joj je veoma značajno, nego predstavlja podsticaj za dalji rad.

Povelja Grada Trebinja znači nam svima, i meni kao direktoru, a sigurna sam i medicinskom osoblju koje je posvećenim radom i nemjerljivim naporima, doprinijelo da ovo priznanje ode na adresu ustanove, koja je tokom dvije i po godine mukotrpne, ali što je najbitnije, uspješne borbe protiv pandemije, i zaslužila da bude ponos cijelog grada. Pored satisfakcije, ovo priznanje nam je podsticaj da nastavimo još bolje i omogućimo bolju, kvalitetniju i dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu svim našim sugrađanima, ali i svima koji dođu u naš grad. Hvala Gradonačelniku Grada Trebinja na prijedlogu, kao i odbornicima lokalnog parlamenta koju su jednoglasno usvojili prijedlog da Dom zdravlja Trebinje dobije najveće priznanje.

Koji su bili najveći izazovi sa kojima se trebinjski Dom zdravlja susretao tokom pandemije i na koji način ste uspijevali da im odgovorite?
- Početak epidemije bio je period pun neznanja, strepnje i iščekivanja, a u vrijeme pandemije niko nije tražio poštedu, bez dana godišnjeg, svih 14 timova radili su punim kapacitetom, ne štedeći se nijednog trenutka. Medicinski radnici Doma zdravlja bili su maksimalno zaštićeni, ali zbog direktnog kontakta sa pacijentima, bilo je strepnje da virus ne uđe među zdravstvene radnike. To se i desilo u januaru ove godine, kada smo imali veliki skok zaraženih, čak 90% pozitivnih u odnosu na broj testiranih, a uz to i visok procenat broja hospitalizovanih, da su nam se razboljeli ljekari i medicinske sestre. U jednom momentu imali smo čak šest odsutnih ljekara, što znači da je šest timova Porodične medicine bilo bez svog ljekara. U isto vrijeme u Hitnoj medicnskoj pomoći, od pet postojećih ljekara, tri su bila bolesna. Preopterećeni timovi morali su preuzimati pacijente, što je bilo skoro pa neizdrživo. Ono što je predstavljalo otežavajuću okolnost u tom momentu je činjenica da ni jednog ljekara nije bilo na Birou, a posao se morao organizovati. Iskreno, taj period pamtim kao jedan od najtežih. Bilo je neophodno organizovati posao, uz redove pacijenata pred ambulantama u Domu zdravlja, pred ARI ambulantama, uz epidemiološku situaciju do tada najtežu, a nismo imali odakle da povučemo ljekara. Iskoristila bih priliku da se zahvalim direktoru trebinjske Bolnice, koji nam je tada, ali i uvijek kada je bilo neophodno, izlazio u susret u vidu osoblja da koliko toliko organizujemo normalan proces rada.

PORODIČNA MEDICINA STUB ZDRAVSTVENOG SISTEMA
„U vrijeme pandemije, Služba porodične medicine bila je organizovana tako da svaki tim prati svoje pacijente oboljele od Covida 19 i to je ono što je svakako specifično, jer mislim da smo jedini Dom zdravlja koji je imao takvu organizaciju, a razlog je što su ljekari porodične medicine procijenili da svako od njih najbolje poznaje svoje pacijente te kako konkretno na svakog od njih korona može da utiče. Imali smo mogućnost da na tri lokaliteta (tri ARI ambulante) svaki dan pregledamo suspektne i pozitivne na virus, obavljana su testiranja, organizovana rtg snimanja, i sve to uz postojeće redovne preglede, terapije, kućne posjete. U protekle dvije i po izazovne godine, upravo ova služba je odigrala ključnu ulogu u borbi protiv Covida 19, a pandemija je nesumnjivo pokazala da Služba porodične medicine predstavlja stub zdravstvenog sistema!“
Kako danas, nakon pandemije, posluje Dom zdravlja i možete li reći šta je najvažanije što ste naučili iz proteklog perioda?
- Iza nas su nepune tri teške godine, svakako, a naročito finansijski, ali uprkos svemu moram da kažem da je finansijska situacija Doma zdravlja stabilna, plate i doprinosi se redovno izmiruju, kao i dobavljači. Naslijeđeni višemilionski dug Doma zdravlja je dosta smanjen, što je evidentno i kroz finansijski rezultat na kraju godine. Ni u jednom momentu nismo bili u situaciji da nemamo sredstava, od lijekova, zaštitne opreme, osnovnih sredstava za rad, koja bi ugrozila redovno poslovanje ili život pacijenta. Dakle, sve ono što Dom zdravlja mora i treba da ima, a što je propisano standardima, normativima i ostalim zakonskim i podzakonskim aktima, naša ustanova i ima.

Jeste li zadovoljni uslovima rada Doma zdravlja i kakve su, ukoliko ih imate, povratne informacije građana, koliko su zadovoljni pruženim uslugama?
-U velikoj mjeri sam zadovoljna, ali naravno, uvijek može i mora bolje. Kako sam već navela veliki problem mi je predstavljao nedostatak ljekara i veoma je teško nadoknaditi dobrog i iskusnog doktora. Kadrovski problem je trenutno riješen, zaposlena su dva iskusna ljekara, jedan, specijalista internista u Službu porodične medicine, a drugi, ljekar opšte prakse sa iskustvom u Hitnoj medicinskoj pomoći. Što se tiče naših građana, najveći dio se žali na nemogućnost ostvarivanja komunikacije putem telefona sa svojim timom i to je ono što ćemo u narednom periodu pokušati riješiti.

U okviru Doma zdravlja djeluje više službi. Koje sve usluge su omogućene našim sugrađanima?
- Dom zdravlja Trebinje je ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, a poslovi iz registrovane djelatnosti naše ustanove obavljaju se u okvirima Službe za medicinske i nemedicinske poslove. Služba za medicinske poslove objedinjuje devet službi, i to: Službu porodične medicine, Službu za hitnu medicinsku pomoć i hitni sanitetski prevoz, Ambulantu za specijalističke konsultacije iz ginekologije, Ambulantu za specijalističke konsultacije iz pedijatrije, Službu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, Centar za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, Higijensko epidemiološku službu, Službu za snadbijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima. Služba za nemedicinske poslove, objedinjuje četiri medicinske službe i odnosi se na pravne, opšte, kadrovske, ekonomsko – analitičke i finansijske poslove, te uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga.

Služba porodične medicine, kao naša najveća služba, osnovana je 2007. godine, kada je i počela da radi po modelu porodične medicine. Formirano je 14 timova porodične medicine, smještenih u sedam ambulanti sa radom u dvije smjene, kao i timovi porodične medicine koji jednom sedmično ordiniraju u terenskim ambulantama u Lastvi i Petrovom polju. Ova služba sprovodi aktivnosti na očuvanju i unapređenju zdravlja, u ordinacijama, kao i u kućnim uslovima, za nepokretne pacijente.

Higijensko epidemiološka služba značajan je činilac u očuvanju javnog zdravlja na teritoriji Trebinja, naročito u vanrednim okolnostima, čemu smo svjedočili u proteklom periodu. Među prvima je otpočela proces vakcinacije protiv virusa Covid 19, organizovani su „Dani otvorenih vrata“, masovna vakcinacija kada smo u jednom danu imali i po 800 vakcinisanih. U tom periodu dio kadra iz ostalih službi pomagao je u vakcinaciji, a vakcine su bile na vrijeme obezbijeđene i dostupne svakom građaninu. Od početka pa do danas, vakcinisano je preko 24.000 naših sugrađana, a tu se ubrajaju prve, druge i treće doze vakcine. Ovom prilikom se zahvaljujem direktoru Sportske dvorane „Miloš Mrdić“, Milanu Jankoviću, koji nam je bezboroj puta, prilagođavajući se našim potrebama, bez naknade ustupio dvoranu, kako bismo postavili vankcinalne punktove i sprovodili imunizaciju našeg stanovništva.

Služba za hitnu medicinsku pomoć i hitni sanitetski prevoz u toku 24 časa, pruža usluge hitne medicinske pomoći kod akutno oboljelih i povrijeđenih na licu mjesta, u toku transporta i u zdravstvenoj ustanovi. Pored hitnog sanitetskog prevoza, prevozimo i naše osiguranike na dijalizu i u medicinski indikovanim slučajevima, kao što su nepokretna ili slabo pokretna lica, prevoz od kuće do zdravstvene ustanove i iz zdravstvene ustanove do kuće pacijenta.

Svaka od službi Doma zdravlja je na svoj način značajna i bitna i u svom domenu profesionalnosti doprinosi pružanju kvalitenih, efikasnih i dostupnih usluga iz oblasti primarne zdravstvene zaštite.

Kakva je opremljenost ovih službi savremenom opremom i medicinskim kadrom, da li je i koliko ulagano u svaku službu pojedinačno, odnosno da li su potrebna ulaganja?
- U protekloj godini puno je urađeno i uloženo u Dom zdravlja, od nabavke nove opreme, preko adaptacije prostorija pa do edukacije zaposlenih. Sa investicijama se podiže kvalitet usluga, stvarajući zaposlenima kvalitetne uslove za rad. Služba za stomatologiju je u potpunosti renovirana ove godine. Nabavljena je savremena stomatološka stolica, koja je zamijenila staru iz 1987. godine, a u planu nam je nabavka još jedne stolice za treću ambulantu. Otvorena je i stomatološka ambulanta u osnovnoj školi u Gorici, ponovo nakon 15 godina, u kojoj će ordinirati stomatološki tim iz Doma zdravlja, tri puta sedmično. U Hitnoj medicinskoj pomoći adaptirane su prostorije, a zahvaljujući gradonačelniku, nabavljene i nove uniforme za zaposlene. Adaptirane su i prostorije CBR-a - renovirana je i opremljena prostorija za naše najmlađe stanovnike, u kojima usluge iz oblasti dječije rehabilitacije pružaju terapeuti Službe za bazičnu rehabilitaciju u zajednici. Renovirane su ambulante porodične medicine u glavnoj zgradi, nabavljen je automobil za kućne posjete, otvorena ambulanta u MZ Petrovo Polje.

INFORMACIONA UVEZANOST ZA EFIKASNIJE USLUGE
„Dom zdravlja je prošle godine, među prvima otpočeo integraciju IZIS-a, odnosno novog programa koji podrazumijeva informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema RS, te upotrebu elektronskih kartica, recepata, uputnica i elektronskog kartona. To znači da će ljekari koji liječe pacijenta, na jednom mjestu, u elektronskom kartonu, imati uvid u pacijentovu istoriju liječenja, oboljenjima, terapijama, dijagnostičkim procedurama, što će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata“.
Dom zdravlja je posljednjih mjeseci dobio i značajne donacije, o čemu je riječ?
- Svaka donacija ima veliki značaj kako za ustanovu, tako i za korisnike naših usluga.U protekla tri mjeseca, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, Fondaciji Fami, a najviše medicinskom osoblju porodične medicine koje je učestvovalo u implementaciji Projekta „Jačanje sestrinstva u BiH“, našoj ustanovi donirana je vrijedna oprema: računarska i medicinska, kancelarijski namještaj, te automobil prilikom pružanja usluga u zajednici i u kući pacijenta. Kako sam već navela, Službi hitne pomoći donirano je sanitetsko vozilo, a u ovoj godini dobili smo još i mobilni RTG aparat, donaciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pored navedenih službi i usluga koje su dostupne građanima, postoje li neke od usluga trebinjskog Doma zdravlja za koje smatrate da je važno da se pomenu i izdvoje?
- Svakako da postoje i izdvojila bih usluge našeg Bobat terapeuta, poprilično skupe i svjetski priznate edukacije u koju je Dom zdravlja uložio značajna novčana sredstva. Usluge Bobat terapeuta dostupne su još od 2019. godine, a pruža ih licencirani terapeut sa međunarodno priznatim sertifikatom i naprednim nivoom kursa (NRT baby edukacijom). Usluge terapije za naše mališane su besplatne i dostupne su u okviru Službe za bazičnu rehabilitaciju u zajednici (CBR).

Bobat terapija je savremeni vid rehabilitacije kojim se koriguju neurorazvojni poremećaji kod beba i male djece. Učinak terapije bazira se na sposobnosti mozga da se modifikuje, tj. da se neuroni prilagode konstantnim intenzivnim podsticajima. Ovom prilikom, apelujem na sve roditelje čiji mališani imaju neki od problema u razvoju, da se jave stručnom osoblju CBR službe u Domu zdravlja kako bi pod nadzorom ljekara specijaliste uz stručno edukovano osoblje blagovremeno riješili probleme vezane za neurorazvojni proces djeteta.Takođe, u istoj službi, dostupne su metode mjerenja mineralne gustine kostiju, bezbolan i brz način za rano otkrivanje promjena koštane mase.

Ove godine medicinske sestre i tehničari Porodične medicine Doma zdravlja učestvovali su u projektu „Jačanje sestrinstva u BiH“ i među više od 300 učesnika u Sarajevu, ostvarili zapaženu ulogu. O kakvom projektu je riječ i koliki je njegov značaj za Dom zdravlja?
- U pitanju je implementacija projekta „Jačanje sestrinstva u BiH“, koji potiče procese povećanja kvaliteta usluga medicinskih sestara i tehničara te bolji pristup ovim uslugama, naročito za ugrožene grupe stanovništva, tzv. ranjive kategorije: starije, osobe sa invaliditetom, raseljena lica, nezaposlene i neosigurane osobe, osobe koje žive u udaljenim područjima, samohrane majke. Biće podržan i razvoj sestrinstva u zajednici, gdje će medicinske sestre i tehničari u zajednici ili u kući pacijenta pružati preventivnu njegu, usluge promocije zdravlja i savjetovanja, te njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi oboljenja ili imaju hronične zdravstvene probleme. Projekat će se baviti i pitanjem reforme formalnog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara, kako bi se osiguralo da su njihove kompetencije u skladu sa evropskim standardima. Kako bi se poboljšao položaj medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu, projekat će raditi na razvijanju standarda praksi u sestrinstvu, regulative za kontinuiranu edukaciju i njihovo adekvatno licenciranje. Dakle, primarna ciljna grupa projekta su medicinske sestre i tehničari, naročito oni koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Između 14. i 16. oktobra ove godine u Sarajevu je održana Završna konferencija faze 2 projekta “Jačanje sestrinstva u BiH“, te je ovim zaokružen ciklus uspješnih edukacija druge faze. Planiramo u narednoj godini učestvovati i u trećoj fazi projekta.

Kakvi su planovi Doma zdravlja u predstojećoj godini?
- Pored edukacija, ulagaćemo u opremu, u većini službi imamo staru i dotrajalu opremu, tako da planiramo krenuti sa osavremenjivanjem službi, pa koliko nam finansijska sredstva dozvole. Planiramo u narednoj godini izvršiti adaptaciju glavne zgrade Doma zdravlja i za to su nam odobrena sredstva kapitalnog granta iz budžeta Grada Trebinja za 2023. godinu. Renoviranje glavne zgrade podrazimijeva krečenje fasade, zamjenu otvora, te adaptaciju nadstrešnice na ulasku u Ustanovu. U planu je naravno i renoviranje prostorija u službama koje nismo uspjeli završiti u ovoj godini. U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, u planu nam je otvaranje ambulante u MZ Gorica, čime bi stanovnicima ovog dijela grada olakšali dobijanje usluga primarne zdravstvene zaštite.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: