ERS jedina u regionu sa šest investicionih projekata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ERS jedina u regionu sa šest investicionih projekata

Izvor: Herceg TV | Datum:13.04.2023.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, na godišnjoj konferenciji MH ‘ERS’, istakao je da je Elektroprivreda RS sa svojim zavisnim preduzećima uradila mnogo na investicinom planu.

‘Moram da kažem da smo jedina elektroprivreda u regionu koja ima ugovorenih šest investicionih projekata. Počeću od HE Dabar. HE Dabar je ugovorena sa kompanijom ‘Gezuba’ iz Kine, a taj ugovor vrijedan je 222 400 000 evra. Kompanija 'Gezuba' već je zakupila poslovne prostore za radnike da oni krenu sa svim radovima neophodnim za puštanje HE Dabar na mrežu. Formalan početak radova obaviće se u drugoj polovini mjeseca maja.

Druga investicija je HE na Bistrici snage 39,5 MW. To su tri hidroelektrane koje imaju svoje pregradne profile, a nizvodno putem tunela se prevodi voda i dovodi do mašinskih zgrada, tako da u suštini tamo imamo šest gradilišta. Izvođač radova je ‘Avik kompanija’ .

Treći hidronergetski objekat je HE Mrsovo na Limu, na kojoj radovi treba da krenu u maju mjesecu i trajaće pet mjeseci istražno-ispitni radovi, a glavni radovi bi trebalo da krenu u oktobru i da budu gotovi za 26 mjeseci. HE Mrsovo je snage 38,5 MW.

Četvrta hidroenergetska investicija, zajednička sa Elektroprivredom Srbije, je hidroenergetski sistem Gornje Drine i to je prva stepenica HE Buk Bijela. Znamo da je HE Buk Bijela pet puta manja od one bivše zamišljene i ona je tzv. niska i nalazi se isključivo na teritoriji Republike Srpske. Ona je snage 93,5 MW. Pripremni radovi su u završnoj fazi, a vjerujemo da će glavni izvođač biti odabran vrlo brzo. Možemo očekivati početak glavnih radova u ovoj godini.

Peti projekat je vjetropark Hrgud iznad Berkovića snage 48 MW. Završetak ovog objekta očekuje se krajem 2024. godine.

Šesti objekat je solarna elektrana Trebinje 1. To je jedan od najboljih projekata Elektroprivrede RS i ono što je najvažnije energija ostaje u vlasništvu Republike Srpske. ‘ naveo je Petrović.

Izvršni direktor za investicije i razvoj MH „ERS“ Jovica Vlatković govorio je o projektima koje planira Elektroprivreda RS a koji su usmjereni prema investicijama. On se osvrnuo na investicije i razvoj hidroenergetskog potencijala sunca i vjetra.

‘Od projekata koji su planirani najbitniji su projekti na rijeci Bosni. Rijeka Bosna je neiskorišten hidroenergetski potencijal. U ovom momentu imamo razvijen jedan projekat, radi se o HE Cijevna 3.

Pored nje postoje još HE Cijevna 1, HE Cijevna 2, HE Cijevna 4, HE Cijevna 5 i HE Cijevna 6. Postoji i HE Cijevna 7, ali ona nije na teritoriji Republike Srpske.

Osim rijeke Bosne imamo i hidropotencijal na rijeci Drini. Pored HE Buk Bijela postoji još HE Foča i HE Paunci. Radi se o dvije hidroelektrane koje su instalisane snage predviđene od 40 MW. Na dijelu donjeg i srednjeg toka rijeke Drine razmišljamo da napravimo sedam hidroelektrana zajedno sa Elektroprivredom Republike Srbije i Federacijom BIH. Moram da spomenem i solarnu elektranu Trebinje 2 koja je snage 54MW i solarnu elektranu Ljubinje 3 koja je instalisane snage 65 MW.’ rekao je Vlatković.

 

Podsjetimo, danas je održana godišnja konferencija za medije ERS-a na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezutlati poslovanja te planovi za naredni period. Kompletna konferencija dostupna je na zvaničnom YouTube kanalu Herceg TV-a. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: