U Bileći obilježena godišnjica formiranja 715. Hercegovačke brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Bileći obilježena godišnjica formiranja 715. Hercegovačke brigade

Izvor: Radio Bileća | Datum:24.04.2023.

Danas je u Bileći obilježena godišnjica formiranja 715-te Hercegovačke brigade (Bilećke brigade), jedne od najznačajnijih jedinica Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.


Cvijeće na spomen poginulim borcima VRS položili su general-potpukovnici Nikola Delić, Petar Škrbić, Savo Sokanović i Dušan Kukobat. Polaganju je prethodila posjeta spomen sobi i Hramu Sv. Vasilija ostroškog i tvrdoškog u kasarni Bilećki borci, a obilježavanju su prisustvovali predstavnici naše opštine i OBO Bileća.


Bilećka brigada osnovana je 15. aprila 1992. godine. Brojila je oko 3000 boraca sa područja Bileće, Berkovića i LJubinja i čuvala ratnu liniju dugu 75 kilometara, ali su njeni borci ratovali gdje god je trebala pomoć i pojačanje. U borbama je poginulo 99 pripadnika ove jedinice, a više od 200 ih je ranjeno. Za ratne zasluge u odbrani Hercegovine brigada je odlikovana medaljom Petra Mrkonjića.
U okviru obilježavanja godišnjice juče je položeno cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima VRS u LJubinju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: