Poručeno sa krsne slave: Zarađeni novac Eparhija daruje u obrazovanje i za pomoć siromašnima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Poručeno sa krsne slave: Zarađeni novac Eparhija daruje u obrazovanje i za pomoć siromašnima

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:02.01.2017.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska donijela je odluku da novac od zarade ove godine uloži u osnivanje Centra za bogoslovlje i filosofiju, te daruje socijalno ugoženim porodicama kako bi i one s radošću proslavile predstojeći Božić.

Ovo je u besjedi vjernicima poručio episkop Grigorije u Petro-Pavlovom manastiru u Petrovom Polju, gdje je danas svečano proslavljen Sveti Ignjatije Bogonosac, krsna slava Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

U manastirskoj crkvi svetog apostola Pavla vladika Grigorije služio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje umirovljenog epikopa Atanasija, sveštenstva i monaštva eparhije, nakon čega je lomljen slavski kolač, a u manastirskom konaku za goste i zvanice priređena i trpeza ljubavi.

Vladika Grigorije je rekao da su odluke Upravnog odbora eparhije o raspodjeli zarađenog novca motivisane željom da se pomogne našem narodu, a iz potrebe da darivanjem „ikoliko budemo slični Hristu“.

„Ideja je da se Centar za bogoslovlje i filosofiju bavi prevodima, organizovanjem raznih naučnih skupova, dovođenjem izvanrednih profesora, organizovanjem ljetnih škola. Dobra volja tih profesora da baš u Trebinju ovo organizuju je možda i najveći uspjeh“, napomenuo je vladika Grigorije.

Vladika je pojasnio da će centar voditi prof. dr Vladan Perišić, a među angažovanim naučnim radnicima biće i prof. dr Bogoljub Šijaković, te troje doktora nauka porijeklom iz Hercegovine, da će centar biti povezan sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, a zvanično počinje sa radom 1. februara kad i ovogodišnji simposion „Teologija u javnoj sferi“, o čijoj će se organizaciji ovaj centar ubuduće i starati.

On je rekao da je odlukom Upravnog odbora Eparhije „ozbiljna suma novca“ obezbijeđena i za pomoć socijalno ugroženim porodicama, kako bi se i oni sa skromnim materijalnim mogućnostima mogli radovati predstojećem Božiću.

„Ideja je da u svakoj parohiji makar dvije ili tri porodice dobiju novac kako za Božić niko ne bi bio tužan“, rekao je episkop Grigorije.

Kazujući o Svetom Ignjatiju, svetitelju zaštitniku njegove porodice, episkop Grigorije je istakao da je njegovo stradanje u Rimu i način kako ga je podnio pravi primjer krotosti i smirenja, te podsjetio da je Sveti Ignjatije bio episkop Sirije, čiji narod danas mnogo pati.

„Življenje svetog čovjeka uvijek je praćeno stradanjem. Tako i mi živeći u ovome svijetu ne treba da se plašimo stradanja jer ona su sastavni dio našeg hrišćanskog života. To jest, ne treba da bježimo od krsta ali treba uvijek da orošavamo krst radošću vaskrsenja i radošću našeg smisla života – a to je vjera u život u Hristu i sa Hristom, vjera u vječnost“, rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

On je rekao da će crkva pokušati da nađe način da pomogne i stradalnom pravoslavnom narodu Sirije, sa čijim se predstavnicima nedavno susreo u Švedskoj.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: