Predstavnici Agrarnog fonda Trebinja posjetili Hrvatsku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Predstavnici Agrarnog fonda Trebinja posjetili Hrvatsku

Izvor: Herceg TV | Datum:05.06.2023.

Predstavnici Agrarnog fonda Grada Trebinja boravili su u Opštini Kistanje u Hrvatskoj, na poziv predsjednika opštine gospodina Gorana Reljića. Razlog posjete ovoj maloj opštini u Šibeničko-kninskoj županiji, u kojoj većinski žive srpski povratnici, bio je uspostavljanje saradnje i razmjena iskustava kroz razvojne projekte EU fondova, kao i uspostavljanje lokalnog brenda po uzoru na Hercegovačku kuću, kroz koji bi se plasirali proizvodi lokalnih poljoprivrednih proizvođača, turistima koji posjećuju nacionalni park Krka i manastir Krka, na koji je ova lokalna zajednica naslonjena. Ova lokalna zajednica je u proteklom periodu iz EU fondova povuka oko 7.000.000 evra sredstava za razvojne projekte.

Predstavnici Opštine Kistanje su prije četiri godine boravili u Trebinju, jer su bili zainteresovani za rad i razvoj Hercegovačke kuće i mogućnost razvoja sličnog brenda kod njih. Još tada smo dogovorili načelnu saradnju, koju sada počinjemo da realizujemo kroz jedan IPA projekat prekogranične saradnje, na koji ćemo zajednički kao partneri da konkurišemo. Svakako da ćemo sa zadovoljstvom prenijeti sva naša iskustva vezano za Hercegovačku kuću i nadam se da će sličan brend uskoro biti uspostavljen i kod njih. Ono što je nas zanimalo jeste formiranje jednog preduzetničkog centra i pogona za punjenje i pakovanje proizvoda, koji bi se izvozili u druge zemlje. Jedan takav centar su oni već izgradili sredstvima EU fondova i te projekte su nam ustupili.

Takođe, razgovarali smo i o mogućnosti da u narednom periodu otvorimo i jedan prodajni objekat Hercegovačke kuće u ovoj regiji i to je nešto o čemu ćemo svakako razmišljati u narednom periodu. Zadovoljstvo je bilo boraviti u Kistanjama, pogotovo jer u tome predjelu žive većinski Srbi, tako da smo imali priliku iz prve ruke vidjeti i čuti kako naš narod živi u povratničkim mjestima u Hrvatskoj i ovom prilikom želim da se zahvalim načelniku Reljiću i njegovim saradnicima na gostoprimstvu. - izjavio je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Sa predstavnicima Agrarnog fonda u radnoj posjeti boravili su i predstavnici Centra za razvoj poljoprivrede i sela iz Banja Luke, na čelu sa direktorom Draškom Ilićem. Posjeta Kistanjama realizovana je na inicijativu gospodina Borka Torbice, vlasnika kompanije „Elnos group" iz Banja Luke, koji jeporijeklom iz ovoga kraja i koji je takođe bio učesnik sastanka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: