Kusturica: Država je faktor održivosti ideje zajedništva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kusturica: Država je faktor održivosti ideje zajedništva

Izvor: RTRS | Datum:07.06.2023.

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je danas da je država faktor koji treba da održi i očuva ideju zajedništva, a Andrićgrad je dokaz da Republika Srpska može da udomi sve vrste konfesija i etničkih grupa.
 

Kusturica je rekao da je za ideju zajedništva u Andrićgradu zaslužan predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je rekao da je danas, u 21. vijeku, nemoguće izbjeći znakove prošlosti, ali ni digitalizaciju, ali da je Andrićgrad spomenik gdje pripadnici dva etička korpusa, Makarije i Mehmedpaša Sokolović, pružaju ruku jedan drugom, te da to nema nigdje na terioriji Federacije BiH /FBiH/.

- Republika Srpska je ovdje jedna vrsta vremenske mašine koja je došla u ruke države. Kulturološki objekti i treba da budu u rukama države koja može da finansira - rekao je Kusturica na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni ponuda i budući planovi Andrićgrada, a kojoj su prisustvovali ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek.

U ovom trenutku kada srpski i ostali narodi sve više ulaze u fazu u kojoj ima više istoričara i naučnika nego ostale radničke klase, Kusturica je napomenuo da Andrićgrad ulazi u fazu sprovođenja nove politike.

- Sve ono što je bila energija ranije i što je postignuto danas što vidimo, nekako se sve pomirilo i došlo na svoje mjesto - konstatovao je Kusturica i dodao da je sada trenutak da se skoncentriše na novo vrijeme.

Kusturica je istakao da je Andrićgrad spomenik ideje ujedinjena i pomirenja.

- Prolazile su civilizacije preko ovog terena, a u BiH su ostali pravoslavni spomenici koji su bili uništavani - rekao je Kusturica i dodao da je ideja da se ovdje napravi replika Manastira Dečani najprije kulturološka.

Ovdje, naveo je on, postoji uzorak svih predmeta koji su prolazili kroz istoriju i iz FBiH i iz Republike Srpske, a Andrićgrad je sada u rukama države jer kulturološki predmeti ne mogu biti nigdje drugo nego u vlasništvu države.

On je rekao da će biti nastavljena ideja da Andrićgrad živi sa muzikom koja nije podložna prolaznosti.

- Ima puno ljudi koji nakrivo hodaju, a Andrićgrad usmjerava ljude - zaključio je Kusturica na konferenciji za novinare nakon koje je upriličena panoramska vožnja brodom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: