Nevesinje žarište bruceloze – uginulo 70 grla stoke u 13 gazdinstava | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje žarište bruceloze – uginulo 70 grla stoke u 13 gazdinstava

Izvor: RTRS | Datum:08.06.2023.

U prethodna dva mjeseca u Nevesinju je od bruceloze, na 13 gazdinstava, uginulo oko 70 grla stoke. Svih 13 žarišta je pod kontrolom i nadzorom veterinarske službe i za sada nema opasnosti od epidemiologije i širenja bolesti. Ministar poljoprivrede Savo Minić i nadležni iz lokalne uprave obišli su gazdinstva i obećali pomoć.

 

U gazdinstvu Pavla Drvendžije šteta se procjenjuje na više od 20.000 evra. Za ovog domaćina nema odustajanja, jer je stočarstvo njegov jedini izvor prihoda. Prioritet je, kaže, zaustaviti zarazu i krenuti dalje.

Bruceloza je zarazna bolest od koje obolijevaju najčešće goveda, svinje i ovce. Mjere koje su neophodne za sprečavanje pojave bolesti je vakcinacija.

Pomoć neće izostati ni od resornog ministarstva, ni lokalne zajednica. Cilj je da se šteta što prije nadoknadi, a stočni fond obnovi.

Opština Nevesinje je preuzela troškove eutanazije , stočnih grobalja sa našom mehanizacijom civilnom zaštitom inspektorataom da ljudi što lakše i brže prebrode.

Resorni ministar posjetio je drvoprerađivački pogon „Ikonić“ u Nevesinju.

Upoznao se i sa problemima Šumskog gazdinstva ove opštine.

Naglasio je da svi koji se bave domaćom preradom i proizvodnjom, imaju podršku resornog ministarstva i Vlade.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: