MUP Srpske: Građani posebnu pažnju da posvete zaštiti imovine tokom odmora | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

MUP Srpske: Građani posebnu pažnju da posvete zaštiti imovine tokom odmora

Izvor: RTRS | Datum:02.07.2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da u ljetnim mjesecima u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine tokom dužeg odsustva, te na taj način pomognu da njihova imovina ne postane meta lopova.
 

- Ljetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana - piše u saopštenju MUP-a Srpske.

Iz MUP-a navode da provode planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali su i preventivne mjere zaštite jako značajne.

- Neke od preventivnih mjera za građane koji će duži vremenski period boraviti van kuće su da uvijek zaključavaju ulazna vrata i zatvore sve prozore ili balkonska vrata, kao i tavan i podrum - navode iz MUP-a.

Osim toga, kako je navedeno, važna je i ispravnost rasvjetnih tijela u zgradi, brave na zajedničkim prostorijama, adekvatno osvjetliti unutrašnjost, pa i vanjski dio, prilaz kući ili stanu putem senzorskih svjetiljki.

Iz MUP-a Srpske ističu da je osvjetljenje jedan od najvažnijih "zastrašivača".

- Nemojte uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. Ukoliko ste u mogućnosti, osim glavne brave na ulaznim vratima, ugradite i dodatnu, pomoćnu bravu, alarme, rasvjetu na objekatu sa senzorima pokreta, video nadzor i slično - navode iz MUP-a.

Građani, kako se dodaje, ne treba da ostavljaju ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su uobičajena mjesta, koja samim tim ni kriminalcima nisu "skrivena".

- Poželjno je da se novac, zlatni nakit i drugi vrijedniji predmeti iz kuće, za vrijeme dužeg odustva, daju na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor banke - dodaje se u saopštenju.

Kada su građani odsutni, kako je navedeno, potrebno je da dom odaje utisak da nije prazan, odnosno da ga neko redovno obilazi, diže roletne, pali svjetla, otvara prozore, garažu i slično.

"Sve pokretnosti je potrebno "staviti pod ključ", bicikla staviti u ostave, garaže, stan ili kuću, skloniti sa pogleda alatke, kosilice i sve predmete od veće vrijednosti koji inače budu oko kuće - ističu iz MUP-a.

Osim toga, kako se dodaje, građani ne treba da objavljuju na društvenim mrežama odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da su sa porodicom trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru.

- Besplatna telefonska linija 122 je 24 časa dnevno na raspolaganju građanima ukoliko primjete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na parkingu ili neposrednom okruženju. Pozivamo ih da prijave takve situacije policiji - navode iz MUP-a Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: