Vučji do: Potpisana povelja o bratimljenju između grada Trebinja i opštine Nikšić (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vučji do: Potpisana povelja o bratimljenju između grada Trebinja i opštine Nikšić (VIDEO)

Izvor: Herceg TV | Datum:29.07.2023.

Na Vučjem Dolu, na granici Crne Gore i Hercegovine, obilježena je 147. godišnjica Vučedolske bitke, a u hramu Svetog sveštenomučenika Atinogena Svetu arhijerejsku liturgiju su služili Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i Episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

 

Bitka iz 1876. godine, u kojoj su Hercegovci i Crnogorci potpuno porazili tursku vojsku, jedna je od presudnih u oslobađanju Hercegovine i Crne Gore od turske vlasti i jedna od najvećih bitaka u srpskoj istoriji.

Na mjesto na kome su se prije 147 godina sudarili konji i junaci, došli su brojni Hercegovci i Crnogorci. Kako su složno tada porazili tursku vojsku, tako su slogom i zajedničkim radom za svega četiri godine podigli spomen-hram vučedolskim junacima.

 Današnjem obilježavanju 147. godišnjice Vučedolske bitke prisustvovao je i direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, koji je u svom obraćanju istakao:

,,Glavna poruka koja je danas poslata ovdje jeste da u glavama izbrišemo granice, da budemo jedan narod i da privredu možemo razvijati na taj način, da narod sa narodom radi, sarađuje, obilježava svoje običaje i drži do svoje tradicije kao što je to bilo i ranije. Mislim da je danas pravi trenutak, da je došlo do potrebnog osvježenja u Crnoj Gori i sadašnji Nikšić i sadašnje Trebinje treba da unaprijede odnose ne samo na kulturnom i prijateljskom, već i privrednom nivou i u svakom drugom kontekstu, kako bi ljudi u obje lokalne zajednice osjetili pripadnost jednom narodu. Mi smo danas htjeli da damo pečat i iskoristimo naš, kao i njihov dio teritorije koji je podesan za vjetroparkove, za solarne elektrane, razgovarali smo o iskoristivim potencijalima i kako se te elektrane mogu priključiti na solarnu mrežu na ovim kamenitim prostorima što je za takve projekte veoma važno, i naravno da zajedno tražimo finansijere za takve projekte“, rekao je Petrović.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: