Sjećanje na besmrtne junake Zavaita | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sjećanje na besmrtne junake Zavaita

Izvor: foča24info | Datum:31.07.2023.

U fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait služen je parastos za 32 borca Vojske Republike Srpske i petoro stradalih žena i djece iz ovog kraja. Kod spomenika podignutog u znak vječnog sjećanja na njihovu žrtvu prislužene su svijeće i položeno cvijeće.

Na mermernoj ploči uklesano je i ime borca Milka Avrama. Imao je samo 20 godina kada je nestao. Bratu za kojim traga od 1992. godine svijeću je prislužila Milenija Pljevaljčić.

-Nestao je u akciji na Mojmilu i od tada ne znamo ništa o njemu. Tražimo ga 31 godinu, bol i tuga ne prestaju. Da bar imamo njegove kosti da sahranimo bilo bi nam mnogo lakše. Majka, otac, brat i ja za to živimo. Svakim danom iz godine u godinu sve je teže i teže i apelovala bih na boračke organizacije i ostale nadležne da povedu računa o nestalim borcima. Da se više posvete, da bar roditelji mogu da sahrane kosti svoje djece-uplakana je rekla Pljevaljčićeva.


U suzama je i Vojislavka Sekulović. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu ostala je bez sina Danka.

-Sina od 20 godina sam izgubila na Treskavici, kada ih je u jednom danu poginulo šest-kaže Sekulovićeva.

Treća je godina kako se kod spomenika „Besmrtnim junacima Zavaita na braniku otadžbine“ porodice stradalih okupljaju i molitveno prisjećaju herojstava boraca Vojske Republike Srpske.

-Ono što možemo da učinimo jeste upravo molitva Gospodu za spasenje njihovih duša i da održavamo kulturu sjećanja na veličanstvenu borbu Vojske Republike Srpske, prije svega zbog današnjih i budućih generacija-rekao je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Foča Janko Filipović.


Borci Vojske Republike Srpske podnijeli su ogromnu žrtvu za odbranu vijekovnih ognjišta i stvaranje Republike Srpske, poručeno je sa skupa.

Da borba srpskih heroja za ove krajeve nije bila uzaludna, vrijeme je da pokažu i sadašnje generacije. Još jednom je apelovano na nadležne da obnove „put spasa“ – regionalni put koji od Foče preko Zavaita i Čelebića vodi prema Pljevljima u Crnoj Gori.

Narodu ovog kraja to bi omogućilo lakši dolazak i početak privrednog razvoja na području od Bakića, Zavaita preko Čelebića do Meštrevca, kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zavait Vukola Sekulović.

-Moramo i na drugi način da se odužimo srpskim borcima, ne samo paljenjem svijeća. To mora da bude buduća preokupacija svih nas, posebno onih u republičkom vrhu. Da znaju da je sa ovih prostora počela odbrana i stvaranje Republike Srpske, da je ovaj put, kojim se jedva prolazi, bio u mnogo boljem stanju u prijeratnom, ratnom i poslijeratnom periodu, nego što je danas. Borci koji su živote dali prije 30 godina i njihove porodice zaslužuju da im se odužimo-rekao je Sekulović.

Uz porodice i prijatelje žrtava, počast stradalim srpskim borcima i civilima odale su i delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i lokalne uprave.

Nakon parastosa priređen je kulturni program. Na herojstvo srpskih boraca podsjetili su i fočanski guslari.

Izvor: Radio Foča


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: