Luka Petrović: ERS će pronaći nove finansijere za stopirane projekte | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Luka Petrović: ERS će pronaći nove finansijere za stopirane projekte

Izvor: Herceg TV | Datum:15.08.2023.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović rekao je za Herceg TV da ERS nema problem sa pronalaskom novih finansijera i izvođača radova za projekte koji su nedavno stopirani od strane Njemačke. Podsjetimo riječ je o projektu izgradnje vjetroparka „Hrgud“ te revitalizacije HE Trebinje 1. Petrović dodaje da se u ovom slučaju politika umiješala u poslovne procese. 

Nakon skoro šest godina procedura Njemačke „KfW“ banke nemamo izvođača radova i nemamo glavni projekat za izvođenje radova na izgradnji vjetroelektrane „Hrgud“ , a ERS je iz svojih sredstava platila oko 1.5 miliona KM zbog nepovlačenja novca odobrenog kredita rekao je generalni direktor ERS-a Luka Petrović. Petrović je dodao da se ova poslovna aktivnost miješa sa političkim ocjenama, i iz tih razloga je upućeno i pismo Vladi Njemačke. Shvatili smo da ćemo od 15. maja 2024. godine ostati bez finansijske podrške za izgradnju ovog projekta kaže Petrović. 

"Međutim, moram da kažem da je zainteresovanost ogromna i da na vrata kucaju mnogi finansijeri ali i isporučioci druge opreme. Mi nemamo nikakav problem, jedva čekamo da raspišemo tender, da izaberemo izvođača koji će donijeti novac za vjetroelektranu, to možemo da dobijemo u roku od par mjeseci od provođenja procedure" 

Finasijska podrška KfW banke izostala je i u slučaju revitalizacije Hidroelektrane Trebinje 1, dok je revitalizacija već završena u drugim hidroelektranama u Bosni i Hercegovini. Imamo vremena da se reorganizujemo, oprema u pogonu HE Trebinje 1 je u dobrom stanju, poslovanje je stabilno, kaže generalni direktor ERS-a Luka Petrović. Da je stanje u HE Trebinje 1 stabilno potvrđeno je i u samom preduzeću HET.

"Već su provedene određene faze tog projekta i ostalo je da se uradi zamjena agregata na samoj elektrani. Mi imamo kvalitetnu opremu, ali se zbog starosti samih agregata išlo u revitalizaciju Hidroelektrane Trebinje 1, naravno iz kreditnih sredstava uz grantovska sredstva. Oni su započeli proceduru nabavke koja traje najmanje četiri godine. Procedura traje veoma sporo, ne znamo zašto, jer su u drugim hidroelektranama poput HE Rama i HE Jablanica, projekti već završeni. Ukupna vrijednost za zamjenu dva od tri generatora iznosi oko 30 miliona evra. Imamo vremena da se reirganizujemo, HET posluje veoma dobro i ima svoja vlastita sredstva. Za nas to neće biti problem, ali nam je žao da su poslovne aktivnosti koje teku 23 godine prekinuli sa političkim miješanjem, i našli razlog da raskinu aranžman koji je potpisan 2000. godine. To svakako govori o njima i njihovim potezima" 

Luka Petrović kaže da pitanje, "zašto su poslovne aktivnosti miješali sa političkim", treba postaviti njemačkim vlastima kao i "KfW" banci jer je nakon nedavnih aktivnosti upitna dalja saradnja. 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: