Kusturica: Ukida se plemenitost, uvodi se ono najgore | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kusturica: Ukida se plemenitost, uvodi se ono najgore

Izvor: B 92 | Foto: Sputnik | Datum:19.01.2017.

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica kaže da je problem sa domaćom kulturom to što se automatskim uvođenjem stvari iz onoga što se naziva zapadnom kulturom ukida plemenitost.

Emir Kusturica (foto:Sputnik) -

- Mi Srbi smo skloni da vjerujemo da je kultura ona koja nas uči ili koju prenosimo sa koljena na koljeno, a to je sve od onoga kako se peče rakija, preko velikih slikara, savršenih pisaca, pa do sporta. Vjerujemo da to jeste naša kultura - rekao je Kusturica.

Uprkos svijesti šta je srpska kultura, Kusturica smatra da se bez kritike usvaja ono što dolazi spolja.

- Kod nas je problem što se plemenitost ukida upravo automatizmom uvođenja onog najgoreg što liberalni kapitalizam liferuje svim zemljama slabijim, manjim i radoznalijim - kaže Kusturica.

U skladu sa takvim stavom, kako ističe, život ne čine stvari koje posjedujemo.

- Život, kako reče bivši predsjednik Urugvaja Hoze Muhika, nije provoditi vrijeme u šoping centru, niti je imati ideju da je posjedovanje najvažnija stvar, jer kada umreš, džaba ti posjedovanje. Već svaki sekund i minut lijepog sunca koje ulazi kako treba kroz prozore u kuću je zapravo velika dobit - kaže Kusturica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: