Petar Marić prvi do Bogojavljenskog krsta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Petar Marić prvi do Bogojavljenskog krsta

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:19.01.2017.

Četrdesetšestogodišnji Petar Marić iz Trebinja pobjednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici, u kojem je učestvovalo četrdesetak plivača, među kojima i dvojica Nevesinjaca.

Ovo je Marićev šesnaesti put da pliva za Časni krst i prva pobjeda.

„Lijep je osjećaj, kao što reče vladika Grigorije, plivati u ovoj rijeci života, moliti za oproštaj, radovati se životu i Duhu svetome. Znači mi mnogo, to je poseban osjećaj koji čovjek nosi u svom srcu i uvijek u životu se trudi da ide nekako za tim krstom i da se popravlja, čovjek u suštini teži tome“, istakao je Marić, dodajući da je danas ostvario dugogodišnji san.

Po tradiciji, pobjednik takmičenja se nagrađuje zlatnikom.

Među najmlađim plivačima bili su i dvanaestogodišnji Dimitrije Škrivan i petnaestogodišnji Rade Kukurić, koji su prvi put plivali za Časni krst. Kažu da je voda bila hladna, ali će nastaviti da plivaju i ubuduće jer ih vodi pravoslavna vjera i ljubav prema tradiciji.

Najstariji među plivačima bio je šezdesetogodišnji Dragan Bodiroga, kojem je ovo peto bogojavljensko plivanje.

„Divan je osjećaj, ovo je veliki i najljepši dan za hrišćane. Voda je hladna, ali nas, uz ljubav i vjeru prema Bogu, ništa ne može odvratiti od plivanja na današnji praznik“, kaže Bodiroga.

Bogojavljenskom plivanju prethodilo je vodoosveštanje Trebišnjice i svečana litija od Sabornog hrama do obale rijeke, u kojem je, uz veliki broj naših sugrađana, učestvovovao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa čelnicima gradske uprave.

Na današnji veliki hrišćanski praznik svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu služio je vladika Grigorije.

„Život u crkvi  je jedno preplivavanje rijeke, od obale znanja do obale poznanja. Od obale neznanja Boga do Bogopoznanja. Zato na današnji dan svi treba da se okupamo u toj rijeci pokajanja, u rijeci Jordanu, u rijeci tog našeg življenja, našeg traženja smisla o životu. Bog se javi“,  istakao je u bogojavljenskoj besjedi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: