Jasna poruka naroda Hercegovine: Niko nema pravo da ugrožava institucije i imovinu Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Jasna poruka naroda Hercegovine: Niko nema pravo da ugrožava institucije i imovinu Srpske

Izvor: Hercegovina press | Datum:01.09.2023.

Sa mirnog protestnog skupa održanog na entitetskoj liniji, na magistralnom putu Nevesinje – Mostar, poručeno je da niko nema pravo da ugrožava institucije i imovinu Republike Srpske i da prekraja Dejtonski mirovni sporazum.


Upućena je podrška rukovodstvu Republike Srpske da istraje u očuvanju nadležnosti Srpske i prava konstitutivnih naroda. „Danas nam treba mir, sloboda i zajedništvo“, poručeno je sa skupa kojem su prisustvovali građani iz svih istočno-hercegovačkih opština.


Radovan Spremo, poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine RS, podsjetio je tok stvaranja i priznanja Republike Srpske, naglašavajući da je imovina Dejtonskim sporazumom pripala entitetima i da je niko ne može oduzeti.

„Sa ovoga skupa upućujemo podršku insitucijama i rukovodstvu RS na čelu sa predsjednikom i pozivamo na mir i jedinstvo jer samo tako možemo odbranitu Republiku Srpsku“, naglasio je Spremo.

Božidar Ekmečić, brat pogiulog borca iz Prebilovaca, rekao je da se danas ne okupljamo da bi se radovali i slavili, nego da branimo svoja osnovna prava koja nam kao konstitutivnom narodu pripadaju.

„Predsjednik RS je legitimno izabran i ne znam odakle pravo bilo kojoj organizaciji ili pojedincu da pokušava da prekroji izbornu volju građana u jednoj demokratskoj državi“, istakao je Ekmečić. Ukazao je da su „naša braća, očevi i djedovi dali najljepše dane svoga života za našu slobodu i Republiku Srpsku i da se nikada nećemo odreći njenih institucija“.

Ivan Koprivica, predsjednik Odbora poginulih boraca u Gradskoj boračkoj organizaciji Trebinje, rekao je da će ovaj skup  poslati poruku da ćemo u miru odbraniti  Republiku Srpsku, kao što smo je stvarali u ratu.

„Okupili smo se danas da damo podršku rukovodstvu Republike Srpske na koje se u posljednje vrijeme vrši ogroman pritisak za oduzimanje nadležnosti i urušavanje institucija i imovine RS“, naglasio je Koprivica dodajući da se jedino zajedništvom to može i ostvariti.

Mirnom skupu za odbranu Republike Srpske su prisustvovali narodni poslanici, načelnici istočno-hercegovačkih opština, javni radnici, direktori preduzeća, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i brojni građani. Skup je obezbjeđivao MUP RS. Obustava saobraćaja trajala je 15-tak minuta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: