PRIPREME ZA IZGRADNJU KONAKA KOD CRKVE U TRNOVOM DOLU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PRIPREME ZA IZGRADNJU KONAKA KOD CRKVE U TRNOVOM DOLU

Izvor: SRNA | Datum:12.09.2023.

Kod obnovljene Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće počeli su pripremni radovi i raščišćavanje terena za izgradnju budućeg konaka.
Sveštenik Branko Kalaba rekao je Srni da ta svetinja ima veliku istorijsku vrijednost za srpski narod jer se u njoj, prema predanju, pričestila vojska vojvode Vlatka Vukovića pred odlazak u Kosovski boj.

Konak će biti izgrađen po blagoslovu NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i uz pomoć mještana i Bilećana, koji su veoma zainteresovani da pomognu, imajući u vidu značaj hrama za identitet srpskog naroda i njegovu istorijsku vrijednost, rekao je otac Kalaba.

"Cilj je da se tamo održava crkveno-narodni sabor u nedjelji pred Vidovdan i da to zaživi i bude mjesto okupljanja naroda da bi se tako njegovala istorija ovog kraja i srpskog naroda uopšte", rekao je bilećki sveštenik.

On je ukazao na značaj izgradnje konaka koji treba da bude mjesto sabiranja naroda, navodeći da će biti izgrađen s istočne strane, iza hrama, a projekat tek treba da se uradi, dok je u toku priprema okolnog terena.

Otac Kalaba je ukazao da je bitno njegovati značajne istorijske događaje poput ovog, kada je sa tog mjesta otišla srpska vojske pod vođstvom vojvode Vlatka Vukovića u Boj na Kosovo, istakavši da se tako čuva identitet srpskog naroda.

Bilećki sveštenik je ukazao da je kosovsko pitanje i zavjet, kao jevanđeljski zavjet, koji srpski narod baštini kroz vijekove, dio identiteta i nacionalne svijesti naroda i sa ovog područja, a ne samo Kosova kao geografskog pojma.

Hram Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće iz 14. vijeka nacionalni je spomenik BiH.

U njemu se, prema predanju, pričestila srpska vojska kralja Tvrtka Kotromanića i njegovog vojskovođe Vlatka Vukovića pred odlazak u Boj na Kosovo 1389. godine, kao i pred boj na Bilećkom polju 1388. godine sa osmanlijskom vojskom, kada su Turci teško poraženi i zaustavljeni.

Vojska srpskog kralja Tvrtka Kotromanića, predvođena Vlatkom Vukovićem, bila je lijevo krilo cjelokupne srpske vojske koja je borila u Kosovskoj bici. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: