Ranku Krstajiću uručena nagrada „Svetozar Ćorović“ za 2023. godinu u Bileći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ranku Krstajiću uručena nagrada „Svetozar Ćorović“ za 2023. godinu u Bileći

Izvor: radio Trebinje | Datum:23.09.2023.

Književna nagrada "Svetozar Ćorović" za 2023. godinu uručena je večeras književniku Ranku Krstajiću za knjigu priča "Gospodar sreće".

Nagrada je Krstajiću uručena na svečanoj akademiji u okviru 25. "Ćorovićevih susreta" u Bileći, posvećenih savremenoj srpskoj prozi.

Krstajić je rekao da je mu ovo priznanje mnogo znači, s obzirom da su ga do sada dobili mnogi srpski književnici.

On je naveo da je nagrađena knjiga iz oblasti magičnog realizma koja je objavljena u Srpskoj književnoj zadruzi.

Krstajić je čestitao organizatorima koji istrajavanju u organizaciji manifestacije i pored svih teškoća sa kojima se suočava Republika Srpska, istakavši da taj književni skup nikada ne bi trebalo zapostaviti.

Akademik Jovan Delić rekao je novinarima da je Krstajić nagrađen za zbirku 17 pripovijedaka, od kojih je bar 12 vrhunskih, navodeći da je riječ o izuzetnom esteti, koji je i slikar sa više od 20 izložbi, a veoma je upućen i u filmsku tehniku.

Delić je napomenuo da je u okviru "Ćorovićevih susreta" održan i okrugli sto posvećen književnom đelu Gorana Petrovića, izuzetnog proznog pisca, koji je ukorijenjen u istoriju i zagledan u budućnost i koji danas ima najbolji status u svijetu od svih srpskih pisaca.

Književnik Goran Petrović napomenuo je da su "Ćorovićevi susreti" u Bileći jedan od najstarijih skupova posvećenih prozi, istakavši da je uvijek veoma korisno govoriti o književnosti.

Petrović je rekao da se u Hercegovina uvijek lijepo osjeća jer su to krajevi puni priča.

U programu Svečane akademije nastupio je i Mješoviti hor "Tribunija" iz Trebinja, pod upravom Aleksandre Rajković.

"Ćorovićevi susreti" održavaju su u organizaciji bilećkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i opštine Bileća, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: