Prvi slučaj afričke kuge svinja u Nevesinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prvi slučaj afričke kuge svinja u Nevesinju

Izvor: radio Trebinje | Datum:29.09.2023.

U opštini Nevesinje registrovan je prvi slučaj afričke kuge svinja, potvrđeno je na sjednici Lokalnog kriznog centra za kontrolu i suzbijanje ove bolesti.

Pozitivan nalaz stigao je za svinju iz jednog porodičnog gazdinstva, koja je nabavljena u Brčkom.

Imanje na kojem je potvrđena bolest danas su obišli dr Oliver Stevanović, stručni saradnik Veterinarskog instituta RS „Dr Vaso Butozan“, veterinari i predstavnici opštinske inspekcijske službe. Uzeti su uzorci krvi svih svinja iz ovog zapata.

Stevanović je članove Lokalnog kriznog centra upoznao sa mjerama za suzbijanje bolesti koje su primijenjene u Semberiji gdje su proteklih mjeseci bila najveća žarišta.

On je upozorio da je bolest opasna i da se brzo širi, a kao najveći problem za širenje zaraze je izdvojio nelegalan transport životinja.

 Ocijenio je da se preventivne mjere u opštini Nevesinje poštuju u skladu sa instrukcijama Republičkog kriznog centra, ali je preporučio stalnu kontrolu policije, inspekcijskih i veterinarskih službi.

Najavio je da će veterinari dobiti zaštitnu opremu kako bi što efikasnije mogli obavljati uzorkovanje i eventualnu eutanaziju životinja.

Lokalni krizni centar danas je usvojio zaključak da se spriječi i sankcioniše svaki nelegalni transport svinja i da se uzmu uzorci krvi od svih životinja kod kojih postoji sumnja na bolest.

Ljudima koji su već nabavili svinje sugerisano je da se informišu kod nadležnih službi o procedurama koje treba ispoštovati u slučaju sumnje na bolest.

Iz Lokalnog kriznog centra podsjećaju da je i dalje na snazi zabrana prodaje svinja na stočnoj pijaci Odžak, kao i prodaja hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje izvan registrovanih poslovnih objekata.

Od članova Lovačkog udruženja „Srndać“ se očekuje da prate stanje u lovištu i prijave eventualnu pojavu bolesti u populaciji divljih svinja.

Afrička kuga svinja (ASK) je zarazna bolest životinja sa potencijalnom za brzo širenje. Bolest se ne prenosi na ljude i druge životinje, ali farmerima može nanijeti velike štete. Vakcina protiv ASK ne postoji, a nema ni efikasnog lijeka. Iskorjenjuje se ubijanjem svinja na zaraženom imanju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: