Bileća: Služen pomen pripadnicima Bilećke četničke brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bileća: Služen pomen pripadnicima Bilećke četničke brigade

Izvor: RTRS | Datum:02.10.2023.

U Bileći je služen pomen pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini Bilećke vojno-četničke brigade, povodom 79 godina od njihovog mučeničkog stradanja, kada je 2. oktobra 1944. godine u Bileći ubijeno više od 450 njenih pripadnika i civila.
 

Pomen je služen u Sabornoj crkvi Svetog Save, kao i kod kripte u dvorištu crkve u koju su sahranjeni ekshumirani ostaci njihovih pripadnika iz masovne grobnice u Bileći i kod spomenika u bilećkom Ravnogorskom parku, podignutom njima u čast.

- Tu bilećku brigadu je njihov general Dragoljub Mihailović odlikovao najvećim vojnim priznanjem, a u krajeve koji su ostali vjerni kralju i otadžbini spada i Bileća - rekao je nakon služenja pomena bilećki vojvoda Slavko Aleksić, istakavši da se na taj način odaje počast i svim znanim i neznanim grobovima pripadnika te srpske vojske po bosanskim i slovenačkim šumama za vrijeme komunističkog perioda.

Aleksić je istakao da se su pod "komunističkim jarmom" učile dvije vrste istorije - onu koju su pisali takozvani komunistički "pobjednici" i koja se učila u školama i druga vrsta istorije, koja se šapatom učila u kućama.

- Drugog oktobra se, na dan takozvanog oslobođenja Bileće, krijući u kućama palilo kandilo i svijeća voštanica za pokoj duše stradalih - rekao je Aleksić i dodao da je ta bitka za Bileću, u stvari, bila veliki bratoubilački rat, jer je tih dana u gradu ubijeno više od 450 ljudi, s tim da su, kako je rekao, partizani po kućama ubijali sve viđenije Srbe i domaćine, a izvršen je i veliki zločin u bilećkoj bolnici.

- Nakon toga četnici iz bilećke brigade se se uputili na bosansku golgotu ka istočnoj i zapadnoj Bosni i njih oko 500 stiglo je u Sloveniju i predalo se saveznicima Englezima koji su ih ''na tacni'' isporučili Josipu Brozu Titu i njegovim dželatima - rekao je Aleksić i dodao da je samo dio bilećkih četnika uspio da se domogne zapadnih zemalja i Amerike, a ostali su ubijani po okolnim šumama.

Govoreći o stradanjima pripadnika Jugoslovske vojske u otadžbini, Aleksić je naveo da su pripadnici komunističke vlasti ubile više hiljada njihovih pripadika na Zelengori i u Miljevini u maju 1945. godine, kada je rat već bio završen.

- U Miljevini kod Foče nalazi se jedno od najvećih stratišta srpskih četnika, jedno od najvećih stratišta posle Jasenovca i Garavice kod Bihaća. Na tom mjestu nekadašnjih starih rudnika su, većinom mladići iz Šumadije, pobacani u jamu Ponor, u koju su poslije natrpali tone betona i zacementirali da se ne bi znalo - naveo je Aleksić.

On je istakao da će učiniti sve da se na tom mjestu napravi veliko spomen-obilježje i da se to mjesto dostojno obilježi i da očekuje pomoć opština iz Republike Srpske i Šumadije.

- Otkrivene su i masovne grobnice u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, a u Srbiji još nije nijedna i veliki dio srpske istorije se još gura pod tepih - rekao je Aleksić i zatražio da se otvore svi arhivi u Srbiji i da se kaže ko je izvršio rafalno suđenje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini po šumama Slovenije i Bosne.

Aleksić je rekao i da je u planu da na današnji dan sljedeće godine u Bileći bude otvorena izložba pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini Bilećke vojno-četničke brigade i zamolio njihove porodice i rodbinu da donesu sve njihove dugo skrivane i čuvane fotografije da se sačuvaju od zaborava.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: