Patrijarh Porfirije predvodi liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Porfirije predvodi liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Izvor: RTRS | Datum:15.10.2023.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodiće danas u Podgorici liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, kao i mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija povodom proslave 10 godina od osveštanja ovog hrama.
 

Patrijarh Porfirije i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, danas, drugog dana posjete Podgorici  osveštaće kamen temeljac Crkve Svetog Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije "Sveti Sava" čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Patrijarh srpski posjetiće Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom - najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, u kojoj je, po predanju, Svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi.

Svečana duhovna akademija povodom 10 godina od osveštanja Sabornog hrama biće održana u 20.00 časova na platou ispred Sabornog hrama, a besjedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar.

Njegova svetost patrijarh sinoć je u besjedi u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici pozvao na molitvu za srpski narod i njegovo jedinstvo, za spas Srba na Kosovu i Metohiji, ali i naroda u Svetoj zemlji, kao i za očuvanje identiteta predaka, ali i potomaka.

Patrijarh Porfirije naglasio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji stalno na krstu, neprestano raspeti, ali svojim raspećem svjedoče vjerski i narodni identitet.

Patrijarh srpski istakao je da je hram u Podgorici podignut u slavu Vaskrsenja Hristovog slika Jerusalima-Večnoga grada.

- Ovaj hram je mesto jedinstva, zajednice čoveka i Boga, neba i zemlje, mesto preobražaja čoveka i ovog divnog Nemanjinog grada. Ovim hramom ovaj grad je dobio svoj smisao i svoju dušu. U svakom svom segmentu dobio je način da se projavi harmonija, bogatstvo i njegova ljepota - naveo je patrijarh Porfirije.

Hiljade vjernika iz svih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske dočekalo je juče u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Njegovu svetost partrijarha srpskog Porfirija i desnicu Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: