PETROVIĆ: I pored velikih arbitražnih obaveza, struja u Srpskoj ostaje najjeftinija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PETROVIĆ: I pored velikih arbitražnih obaveza, struja u Srpskoj ostaje najjeftinija

Izvor: Herceg RTV | Datum:28.10.2023.

Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik”, zajedno sa “Elektroprivredom Republike Srpske” /ERS/, ispoštovaće plaćanje obaveze po osnovu arbitražne presude sa Slovencima i zato nije vrijeme za povećavanje rashoda u ERS-u, izjavio je Srni generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović, ističući da će, uprkos svim izazovima, struja u Srpskoj ostati najjeftinija.


“Iz pravnih radnji Ugljevika sa jedne strane i holdinga slovenačkih elektrana sa druge strane, koje su trajale devet godina, mi moramo isporučivati trećinu struje po određenoj cijeni iz Ugljevika Slovencima i platiti glavnicu od 67 miliona evra”, naveo je Petrović. On je istakao da su to problemi koji opterećuju ERS, navodeći da je arbitražni postupak protiv RiTE “Ugljevik” već završen i presuda donesena. “Ako to ne ispoštujemo, moraćemo platiti mnogo veću cijenu koju nećemo moći platiti, čak ni Republika Srpska i zato moramo biti budni i koncentrisani na rješavanje dvije odluke koje je Arbitražno vijeće u Beogradu presudilo”, rekao je Petrović.

On je istakao da će ERS poštovati te odluke. “Mi to moramo iznijeti i zato nije vrijeme za povećavanje rashoda ERS-a”, napomenuo je Petrović.

Petrović je ukazao na to da ERS mora da iznese i ulaganja u postrojenje za prečišćavanje uglja u Termoelektrani u Gacku, kao i da nastavi sa investicijama poput hidroelektrana “Dabar”, “Bistrica”, “Mrsovo” i solarne elektrane sa Mađarima u Trebinju.

“Ta ulaganja u nove energetske objekte su potrebna da bismo imali nove kilovat-časove i održali trajno jeftinu cijenu električne energije”, pojasnio je Petrović.

On je naglasio da ERS, ipak, dobro stoji kao kompanija, iako je pritisnut različitim problemima kojih je, kako kaže, bilo i ranije i biće ih u budućnosti, dodajući da će se ERS razvijati i da su pred ovim preduzećem svijetle decenije.

Slovenci su ranije tužili RiTE “Ugljevik” pred Arbitražnim vijećem u Beogradu za neisporučenu struju od 2011. godine do donošenja odluke tog suda.

U presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu riječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše SFRJ, kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: