Srpska traži stečaj preduzeća iz Bileće koje je upropastio Dragan Vučetić | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Srpska traži stečaj preduzeća iz Bileće koje je upropastio Dragan Vučetić

Izvor: kapital | Datum:02.11.2023.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske zatražilo je stečaj preduzeća „Biteks“ iz Bileće, saznaje CAPITAL.

 

 

Odlučujući o prijedlogu Ministarstva privrede, Okružni privredni sud u Trebinju je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad firmom „Biteks“, koja je ranije nosila naziv „Nikola Tesla“.

U prijedlogu je navedeno da „Biteks“ duži vremenski period posluje negativno što je dovelo do finansijske nelikvidnosti preduzeća, koje nije u stanju da izmiruje na vrijeme dospjele obaveze.

„Računi društva su blokirani i ono je platežno nesposobno“, stoji u obrazloženju.

Podsjećamo, Vlada RS je 2012. godine osnovala javno preduzeće „Nikola Tesla“ sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Dragana Vučetića, tadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, imenovala za direktora.

Vučetić je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu, a „Hercegovinu preporoditi otvaranjem 2.000 radnih mjesta“ u oblasti tekstilne industrije.

Međutim, od toga nije bilo ništa. Naprotiv.

Preduzeće je napravilo milionske gubitke i podiglo kredit koji već godinama otplaćuju građani Srpske.

Naime, Narodna skupština RS dala je 2013. godine saglasnost Vladi da izda garanciju za zaduženje „Nikole Tesle“ od pet miliona KM, da bi već 2014. godine garancija bila aktivirana jer preduzeće kredit nije vraćalo.

Preostali dug po osnovu tog kredita koji građani još vraćaju na kraju juna je iznosio pola miliona KM.

Vučetić je smijenjen u martu 2014., a zvanični razlozi nikada nisu objavljeni.

Godinu dana kasnije Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske protiv njega je podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora JP „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Iz dopune izvještaja o krivičnom djelu koju je MUP RS dostavio Specijalnom tužilaštvu RS bilo je vidljivo da je Vučetić koristio svaku priliku da ukrade državni novac koristeći javno preduzeće „Nikola Tesla“ u kojem je bio direktor, projekat Elektromobil i svoju privatnu firmu u Njemačkoj „prof. Vučetić GMBH“.

O tome je CAPITAL detaljno pisao u tekstu Kako je Vučetić pljačkao „Nikolu Tesla“.

„Nikola Tesla“ je 2016. godine promijenio naziv u „Biteks“ i sjedište preselio u Bileću, gdje je preduzeće pokušalo da nastavi rad u oblasti tekstilne industrije, ali ni tu uspjeha nije bilo.

Posljednji zvanično dostupni podaci o poslovanju ovog preduzeću su za 2015. godinu kada je bilo u minusu od 1,3 miliona KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: