Trebinjcu kazna 5.000 KM zbog „čašćenja“ medicinara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinjcu kazna 5.000 KM zbog „čašćenja“ medicinara

Izvor: Hercegovina press | Datum:06.11.2023.

Danijel Vesić iz Trebinja, otac bebe koja je nakon poroda ispala na pod medicinskom osoblju Univerzitetske bolnice u Foči, priznao je da je ljekaru i medicinskoj sestri dao 500 KM mita za porod supruge carskim rezom, te pristao da mu sud izrekne novčanu kaznu od 5.000 KM.


On je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem je navedena kazna za krivično djelo davanje mita.

Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda, kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković, prihvatilo je sporazum i izricanje presude Vesiću zakazano je za sutra.

Krivicu žele da priznaju i specijalista ginekologije i akušerstva dr Vladimir Čančar i medicinska sestra akušerka Gordana Sokolović koji su od Vesića uzeli novac  kako bi mu suprugu porodili carskim rezom.

Njihov advokat Senka Nožica kazala je pred sudskim vijećem da su u toku pregovori oko njihovog priznanja krivice. Nakon toga postupak protiv njih dvoje je razdvojen i biće nastavljen krajem novembra. Vesić se sporazumom obavezao da svjedoči protiv Čančara i  Sokolovićeve.

Tužilac Goran Glamočanin rekao je da su prilikom zaključenja sporazuma sa Vesićem, u obzir uzeli da je on od početka priznao krivicu,  kao i njegovo korektno vladanje i činjenicu da je otac maloljetnog djeteta. On se na sudu branio sam.

Prema optužnici Vesić je doktoru Čančaru dao mito od 400 KM, a sestri Sokolović 100 KM zbog čega je optužen za primanje mita.

Ljekara i medicinsku sestru tužilaštvo tereti za primanje mita, odnosno da su uzeli novac kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka, a koje su, u skladu sa svojim ovlašćenjima, morali izvršiti.

 

Kako se navodi u optužnici oni su novac uzeli 18. avgusta 2022. godine i Vesić je tada dr Čančaru u njegovoj kancelariji dao 400 KM te je rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović kojoj je dao 100 KM. Jovana Vesić se porodila dan kasnije 19. avgusta i rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom  osoblju.

Novorođenče je tada zadobilo povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Odmah joj je ukazana pomoć, ali se njeno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i stabilizovana te joj se stanje popravilo.

Inače, umjesto Sokolović na porođaju Jovane Vesić je bila druga medicinska sestra, Biljana Kulić.

U slučaju pada bebe vodi se odvojena istraga, koju sprovodi Okružno javno tužilaštvo u Trebinju. Njome su obuhvaćeni takođe Vladimir Čančar, zatim pedijatar dr Vladimir Turuntaš, te babica Biljana Kulić zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Ispitano je više svjedoka, rađena su vještačenja, kao i rekonstrukcija događaja u operacionoj sali UB Foča. Kako saznajemo istraga je u završnoj fazi i uskoro se očekuje optužnica.

Htjeli da vrate novac
U optužnici protiv dr Vladimira Čančara i medicinske sestre Gordane Sokolović navodi se da su oboje pokušali da vrate novac koji su uzeli od Danijela Vesića.

– Dok je nekoliko članova porodice bilo u posjeti kod Jovane, u bolničku sobu je došao dr Čančar. Ocu je rekao „meni pare ne znače ništa“, a onda je izvadio 400 KM i pred više članova porodice ih pocijepao i bacio na krevet na kojem je Jovana ležala. Danijel mu je rekao da mu „ne uznemirava ženu“ i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Novac je pokušala da vrati i Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji su članovi porodice Vesić zabilježili mobilnim telefonom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: