Stotine medicinara u zapadnoj Hercegovini na ulicama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Stotine medicinara u zapadnoj Hercegovini na ulicama

Izvor: Top portal | Datum:07.11.2023.

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su od 2. novembra u generalnom štrajku, danas su u Mostaru održali protestnu šetnju.

 

 

Medicinski radnici su tako još jednom ukazali na to da se mjesecima bore za potpisivanje kolektivnog ugovora i poboljšanje svog statusa. Njihova satnica iznosi 2,30 KM i najniža je u Federaciji BiH.

S transparentima na kojima je pisalo “Hoćemo kolektivni ugovor” i brojnim drugim porukama, zdravstveni radnici su se okupili na Španskom trgu odakle su krenuli prema zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.
Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Dalibor Vuković   i predsjednik Sindikata SKB Mostar Ivica Anić izjavili su da će generalni štrajk biti na snazi sve do potpisa kolektivnog ugovora.
”Dobili smo od Vlade HNK obećanje da bi se sve moglo riješiti za dvadesetak dana. Imenovan je pregovarački tim, ali mi smo na oprezu. Današnji protest je oprez za sve što smo prije doživjeli od ove Vlade”, rekao je Vuković.

Naveo je i da ogroman broj pacijenata ni jutros nije mogao dobiti svoje usluge.

”Molimo ih još jednom da se strpe, a Vladu da, nakon današnjeg potpisivanja protokola o pregovaraju odmah sutra sjednemo i završimo ovu agoniju”, dodao je on.

Oko četiri hiljade zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) stupilo je u četvrtak, 2. novembra u generalni štrajk.

Zahtjevi sindikata odnose se na produženje kolektivnog ugovora, te povećanje plate.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: